Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Cel mai rasunator faliment din istoria SUA: GM s-a lasat in bratele statului

Gigantul american General Motors, cu o istorie de peste 100 de ani din care sapte decenii a fost cea mai mare companie auto din lume, a cerut, ieri, protectia legii falimentului. Pasivele grupului, adica datoriile – mai mari de 170 de miliarde de dolari - depasesc de peste doua ori valoarea activelor. Autoritatile americane se angajeaza sa mai acorde constructorului inca 30 de miliarde de dolari. In schimb, dupa faliment vor detine 60% din noua structura, in timp ce statul canadian va avea 12%. Producatorul se va reorganiza intr-o noua companie, mult mai mica si s-a angajat sa inchida 11 fabrici. Numarul angajatilor va fi redus cu circa 21.000. GM are 92.000 de angajati în Statele Unite. Tot ieri, agentia de evaluare financiara Fitch a redus la minim calificativul companiei.

GM si Chrysler lupta cu falimentul, Ford isi creste productia

Tot din Statele Unite au ajuns vesti si despre ceilalti doi giganti auto americani: Chrysler si Ford. In cazul primului, justitia si-a dat, ieri acordul pentru alianta cu Fiat. Italienii vor detine 20% din actiuni, sindicatele 68%, iar guvernele din Statele Unite si Canada -12%. Noul Chrysler va iesi in cateva zile de sub protectia legii falimentului si va mai primi ajutoare de 8 miliarde de dolari. In timp ce rivalii General Motors si Chrysler se lupta cu falimentul, Ford vrea sa majoreze cu peste 30% productia de camionete în Statele Unite, în al treilea trimestru pentru a acoperi golul lasat prin falimentul concurentilor sai. Este prima masura de amploare din ultimii doi ani pentru Ford, singurul dintre cei trei mari producatori auto americani care nu a primit ajutor financiar din partea guvernului.

S-a ameliorat recesiunea in industria auto din zona euro

In zona euro recesiunea industriei auto s-a ameliorat în luna mai, iar companiile par pregatite sa reia productia în conditii normale, arata un sondaj preluat de Reuters. Indicele pretului de cumparare arata o crestere a comenzilor noi la maximul ultimelor sapte luni. In schimb, concedierile in industria auto vor continua, mai arata sondajul.

28.000 de masini disponibile in a doua etapa a programului Rabla

In Romania, incepe a doua etapa a programului rabla, cu aproape 28.000 de masini, disponibile, fata de 20.000 in faza anterioara. Vor participa doar producatorii, importatorii si distribuitorii de masini care au epuizat cel putin 80 la suta din suma alocata în prima faza. Cele mai mari cote le vor avea Dacia, Renault si Hyundai, firme care de fapt au avut si cele mai bune vanzari in prima faza. In prima etapa a programului, incheiata zilele trecute, s-au vandut doar circa 60% din masinile alocate programului Rabla.

Acord Romgaz-Gazprom, în domeniul gazelor

Acord de colaborare in domeniul gazelor intre Romgaz si compania rusa Gazprom. Textul prevede inclusiv înfiintarea unei firme mixte pentru depozitarea si valorificarea gazelor, a explicat ministrul Economiei, Adriean Videanu. El nu a vrut insa sa dea publicitatii memorandumul, afirmand ca documentul este confidential. Depozitele de gaze care urmeaza sa fie construite ar putea inmagazina in jur de 5-6 miliarde de metri cubi.

Apartamentele din Capitala s-au ieftinit cu doar 1% in mai

Pretul apartamentelor din Bucuresti a scazut usor luna trecuta cu doar 1% fata de aprilie. Comparativ cu inceputul anului ieftinirea este de 10 procente, arata un studiu realizat de compania de consultanta imobiliara Colliers. Astfel, un apartament nou are un pret mediu de aproape 1.800 de euro pe metru patrat. Unul vechi costa in medie putin peste 1.100 de euro. Cele mai ieftine apartamente se vând în continuare în sectorul 6, cu circa 900 de euro pe mp.

Dolarul, la cel mai redus nivel din 2009 fata de valutele importante

Moneda nationala a intrat, ieri, din nou pe depreciere fata de euro. Cursul oficial stabilit de BNR a urcat cu 0,31 bani pana la 4,18 unitati pentru un euro. In schimb, leul a castigat in fata dolarului 3 bani, ajungand la cotatia de 2,93. Pe plan international, dolarul a scazut puternic atingand ieri cel mai redus nivel din acest an fata de euro si un cos de sase valute importante.

Cresteri puternice pe Bursa de la Bucuresti

Actiunile societatilor de investitii financiare au urcat cu peste 7%, in contextul optimismului de pe marile burse europene. De altfel, actiunile europene au inchis la cel mai ridicat nivel din ianuarie. Cele mai mari castiguri le-au avut titlurile din energie si minerit. Si bursa din New York a urcat la cel mai mare nivel de la inceputul anului, investitorii fiind incurajati dupa falimentul General Motors.