Ministerele au facut propuneri pentru completarea grilei unice de salarizare. Daca saptamana trecuta au fost facute propuneri pentru functiile inalte, precum cele de presedinte, senator sau ministru, la ultima intalnire a grupului de lucru au fost analizate salariile pentru functiile de nivel mediu. Pentru o astfel de functie, remuneratia variaza intre 3,8 si 8,8 salarii minime pe economie.

Potrivit proiectului de lege privind salarizarea unica, functiile bugetarilor vor fi echivalate pe trei niveluride referinta.

Pentru primul nivel, a fost stabilit un coeficient mediu de 8,85 salarii minime pe economie. La primul nivel se afla functia de medic primar de clinica care este echivalenta cu cea de conferentiar in Ministerul Educatiei, cu cea de maior in Ministerul Apararii, cea de consilier superior in Ministerul Finantelor, cu cea de judecator de tribunal, consilier probatiune si cea de asistent judiciar in Ministerul Justitiei, cea de consul in Ministerul de Externe, cea de artist liric de opera in Ministerul Culturii si cu cea de consilier superior in Agentia Nationala a Functionarilor Publici.

Pentru al doilea nivel, coeficientul mediu este de 6,50 salarii minime. La al doilea nivel se afla functia de profesor gradul II de liceu cu vechime intre 6 si 10 ani care este echivalenta cu cea de inspector in Ministerul de Interne, cu cea de locotenent cu studii superioare de lunga durata si masterat in Ministerul Apararii, cu cea de expert principal si cea de expert vamal principal in Ministerul Finantelor, cu cea de grefier gradul II cu functii superioare din Ministerul Justitiei, cu cea de consilier de relatii gradul III din Ministerul de Externe, cu cea de muzeograf gradul II si cu cea de preot de parohie din Ministerul Culturii, cu cea de farmacist si cu cea de fiziokinetoterapeut din Ministerul Sanatatii, cu cea de expert principal, consilier juridic principal si cu cea de auditor principal din Agentia Nationala a Functionarilor Publici.

Pentru al treilea nivel, coeficientul este de 3,80 salarii minime. La acest nivel se afla functia de referent superior in minister si cu studii medii care este echivalenta cu cea de agent de politie debutant in Ministerul de Interne, cu cea de secretar de scoala si cu cea de pedagog din Ministerul Educatiei, cu functiile corespunzatoare gradelor de soldat si gradat voluntar si cea de referent pentru personalul civil din Ministerul Apararii, cea de grefier cu studii medii din Ministerul Justitiei, cea de curier de relatii gradul II din Ministerul de Externe, cu cea de statistician si cea de medic laborant din Ministerul Sanatatii si cu cele de referent superior din Ministerul Culturii si Agentia Nationala a Functionarilor Publici.

Mihai Pleniceanu, reprezentant Cartel Alfa la negocieri, a declarat pentru HotNews.ro ca nu toate propunerile au fost luate in considerare. De exemplu, Ministerul Justitiei a venit cu propuneri care au depasit cu mult nivelul de referinta. De exemplu, pentru referentul cu studii medii, functie care face parte dintr-o grupa in care coeficientul mediu este de 3,80 salarii minime, Ministerul Justitiei a facut propunerea sa fie o functie platita cu 7 salarii minime. In aceste conditii, trebuie facute alte propuneri, dar acestea nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de 10% coeficientul mediu si nici sa fie cu 15% mai mic decat acesta.