Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Dobanda pentru creditele luate prin programul "Prima Casa", jumatate din cea de acum de pe piata

Dobanda ceruta de banci pentru creditele acordate in cadrul programului "Prima Casa" ar putea fi jumatate din cea de acum de pe piata, estimeaza premierul Emil Boc. El a precizat ca 16 banci sunt interesate sa participe la acest program si sa repecte conditiile impuse de Guvern: avans maxim de 5% si o dobanda cu mult mai mica decat cea practica acum. Premierul a mai spus ca "Prima Casa" va intra în vigoare chiar la sfarsitul acestei luni, mai devreme decat fusese anuntat. De altfel, acest program si dobanzile practicate de banci vor fi subiecte ale intalnirii de astazi dintre presedintele Traian Basescu si reprezentantii BNR, ai Asociatiei Romane a Bancilor si ai celor mai importante banci comerciale.

S-a stabilit grila de salarizare pentru functiile de nivel mediu

Toate ministerele au prezentat ieri, la ultima intalnire a grupului de lucru, propunerile pentru grila de salarizare unica in cazul functiilor de nivel mediu. Remuneratia variaza intre 3,8 si 8,8 salarii minime pe economie. Intre bugetarii, cei mai bine platiti la acest nivel vor fi medicii primari, maiorii in Ministerul Apararii si judecatorii de tribunal. Magistraţii au spus ca nu accepta o scadere a salariilor nete în urma aplicarii Legii unice. Bugetarii care nu pot desfasura alte activitati în afara functiilor publice ar putea beneficia de un spor de incompatibilitate, a declarat secretarul de stat din Ministerul Muncii, Valentin Mocanu. In noua grila de salarizare se vor regasi aproape 1,4 milioane de bugetari.

Euro se apropie de pragul de 4,2 lei

Leul s-a depreciat ieri la cursul oficial cu peste un ban, pana la 4,19 unitati/euro. Si dolarul s-a intarit semnificativ fata de leu, ajungand la 2,96. Pana la sfarsitul sedintei interbancare insa, cursul s-a stabilizat, leul avand pierderi inferioare fata de monedele din regiune. Pe pietele internationale, dolarul a coborat din nou, la cel mai redus nivel din acest an fata de euro si sase valute importante, dupa ce la inceputul zilei de ieri se apreciase.

Actiunile europene se scumpesc, sprijinite de titlurile din sectorul auto

Bursa americana a inchis in crestere, aseara, sustinuta de avansul de 6,7% al vanzarilor de locuinte vechi din SUA în luna aprilie, fata de martie, cea mai mare crestere din ultimii sapte ani si jumatate. Actiunile europene s-au apreciat a patra zi consecutiv. Castigurile din sectorul auto au fost mai mari decat cele ale bancilor. Cel mai mare avans l-au avut titlurile Volkswagen, plus 10%, in urma sperantelor ca actionarul Porsche va gasi un investitor din Orientul Mijlociu. La Bucuresti, bursa a urcat cu peste 1%.

Piata auto din Franta a crescut semnificativ in luna mai, ajutata si de Dacia

Producatorul roman de automobile Dacia a raportat vanzari in crestere in Franta, cu peste 60% in mai fata de perioada similara din 2008, in urma masurilor guvernamentale. De altfel, piata auto din Franta a revenit pe plus, urcand cu 12%. Dincolo de Ocean, constructorul auto Ford a avut in mai cele mai mari vanzari lunare începand cu iulie 2008. Totusi, singurul producator auto american care nu se afla în faliment a raportat vanzari in scadere cu 21% fata de mai 2008. Nissan, in schimb a anuntat vanzari in scadere cu 33% in Statele Unite.

Programul Rabla pentru firme: 10.000 de masini din septembrie

De la 1 septembrie, vor fi disponibile circa 10.000 de masini pentru agentii economici care vor sa-si schimbe autoturismele mai vechi de 10 ani cu unele noi. Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a mai anuntat ca prima de casare pentru persoanele juridice va fi tot de 3.800 lei, ca si pentru cel fizice. Totodata, minsitrul considera ca prima etapa a programului Rabla, incheiata zilele trecute, a fost un succes, desi s-au vandut circa 60% din cota de masini alocata. In doua luni s-au dat 20% din totalul masinilor noi vandute pe piata romaneasca, a mai spus Nicolae Nemirschi.

Recesiunea globala afecteaza pacea mondiala

Recesiunea globala afecteaza pacea mondiala, arata Indexul Global al Pacii. Expertii care l-au intocmit au observat ca, pe fondul crizei mondiale, au crescut probabilitatea demonstratiilor violente si instabilitatea politica. Potrivit studiului, cea mai pasnica tara din lume este Noua Zeelanda, urmata de Danemarca si Norvegia. Romania este pe locul 31, cu un punctaj apropiat de cel al Frantei.

Din agenda economica:

Presedintele Basescu se întalneste cu reprezentantii BNR si cu bancherii

Circa 400 sindicalişti din administraţia locala vor picheta miercuri Guvernul cerand, intre altele, diminuarea unora dintre discrepanţele aparute în grila de salarizare

Incepe Targul International de Bunuri de Consum desfasurat la Romexpo pana in 7 mai