Banca centrala a Marii Britanii a mentinut, joi, dobanda de politica monetara la nivelul de 0,5%, pentru a treia luna consecutiv, si a anuntat ca va continua programul de cumparare de active in valoare de 125 miliare de lire sterline, potrivit Reuters. Decizia comitetului de politica monetara a fost anticipata de analisti si vine la o luna dupa ce banca centrala a majorat cu 50 miliarde de lire programul de cumparare de active.

Cele 125 miliare de lire sterline vor fi folosite pentru a cumpara obligatiuni guvernamentale de la bancile comerciale, care vor folosi acesti bani pentru a relua creditarea.

La inceputul lunii martie, Banca Angliei a redus dobanda de politica monetara la 0,5%, acesta fiind cel mai scazut nivel de la infiintarea bancii centrale a Marii Britanii.

Aceasta a fost cea de-a sasea scadere consecutiva a ratei dobanzii cheie. In octombrie, Banca Angliei a scazut dobanda cheie de la 5% la 4,5%, in vreme ce in luna noiembrie aceasta a fost coborata cu 1,5 puncte procentuale, la 3%. In ultima luna a anului trecut, Bank of England a operat inca o reducere a dobanzii, pana la nivelul de 2%, iar in ianuarie dobanda de politica monetara a ajuns la 1,5%, pentru ca in februarie rata dobanzii de politica monetara sa fie redusa cu inca 0,5 puncte procentuale, la 1%.