Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Leul a trecut pragul de 4,2 si la cursul oficial

Euro a trecut, ieri, pragul de 4,2 lei, pentru prima data in ultimele cinci saptamani. Leul a ajuns la 4,214 unitati pentru un euro. Si fata de dolar, moneda nationala s-a depreciat pana la 2,96. Potrivit unui sondaj realizat de Reuters, leul se va aprecia usor in urmatoarele trei luni, pana la 4,18, dar isi va relua apoi deprecierea. Astfel, peste 6 luni, cursul de schimb va reincepe sa urce pana la un maxim de 4,25 lei/euro. Abia peste un an cursul va reveni la cel actual, de 4,2.

„Prima casa”: perioada de gratie de trei luni pentru cei care vor intra in imposibilitate de plata

Premierul Emil Boc a dat ieri noi detalii despre programul guvernamental „Prima casa”. Cei care vor achizitiona locuinte prin credite bancare garantate de stat si nu isi vor mai putea plati ratele isi vor pierde casa dupa o perioada de gratie de trei luni. Bancile vor institui in favoarea statului, o ipoteca de rangul I asupra locuintelor cu interdictia de vanzare a casei pe o perioada de cinci ani. Ordonanta de urgenta pentru aprobarea programului, intrata ieri in vigoare, prevede ca beneficiarii pot fi persoane fizice care nu au in proprietate o locuinta, si nici credit ipotecar. Pana acum peste 20 de banci au depus oferte pentru „Prima casa”.

Sondaj BNR: scaderea cererii pentru credite ipotecare si de consum se tempereaza

Bancile anticipeaza ca scaderea cererii pentru creditele ipotecare si de consum se va tempera in perioada urmatoare, arata un sondaj realizat de Banca Nationala a Romaniei. Potrivit acestuia, in ultimul trimestru au fost inasprite standardele de creditare pentru toate tipurile de imprumuturi. Totusi in al doilea trimestru, bancile se asteapta ca, la creditele de consum, conditiile de acordare sa fie mai putin restrictive. Sondajul trimestrial al BNR a cuprins primele 10 banci dupa cota de piata aferenta creditarii companiilor si populatiei.

Scaderea pietei rezidentiale va continua pana la jumatatea lui 2010

Piata rezidentiala va continua sa scada cel putin in urmatorul an si jumatate, a declarat pentru NewsIn, directorul general al companiei de consultanta imobiliara More Real Estate Services. El a explicat ca multe proiecte imobiliare vor avea probleme cu recuperarea investitiilor mai ales din cauza preturilor inaccesibile si a amplasarilor prost alese. In privinta terenurilor din jurul Bucurestiului, preturile acestora vor continua sa scada cu cel putin 25%, in functie de locatie si de destinatie, mai spune directorul companiei imobiliare.

Romania a avut in aprilie cel mai mare ritm de scadere a volumului comertului cu amanuntul din UE

Comertul cu amanuntul din Romania a avut in aprilie cel mai mare ritm de scadere din Uniunea Europeana. Potrivit datelor Eurostat, declinul a fost de 10% fata de aprilie 2008, ritm de peste sapte ori mai rapid decat media din Uniune. Totodata, afacerile din industrie au scazut cu aproape 10% in aprilie, fata de luna precedenta.

BCE: Economia zonei euro va scadea drastic in 2009

Banca Centrala Europeana a mentinut, ieri, rata dobanzii cheie la nivelul minim record de 1%, conform previziunilor analistilor. Totusi unul din patru analsiti intervievati de Reuters considera ca dobanda ar putea fi redusa din nou in septembrie. Institutia a revizuit, insa, in scadere drastica previziunile de crestere economica pentru zona euro. Produsul Intern Brut va scadea cu 4,6% in acest an, fata de 2,7 cat estimase BCE anterior. Pentru 2010, declinul va fi de 0,3%.

Grupul ING va renunta la afacerile din 10 dintre cele 48 de piete in care este prezent

Grupul financiar olandez ING, prezent si in Romania, va renunta la operatiunile derulate in 10 din cele 48 de piete in care activeaza. Totodata, va vinde pana la 15 afaceri in urmatorii 3-5 ani, a anuntat directorul executiv al grupului financiar. In primul trimestru al acestui an, ING a raportat pierderi de aproape 800 de milioane de euro.

Marile piete bursiere au inchis in echilibru

Date economice pozitive au readus increderea investitorilor de pe Wall Street. Cererile de somaj au scazut, penstru a treia saptamana consecutiv. Totodata, productivitatea in economie a crescut in primul trimestru cu 1,6%, dublu decat estimarile autoritatilor. Cifrele au ajutat bursa americana sa incheie pe plus. Principalele burse europene au incheiat insa in stagnare. Cel mai mult au crescut actiunile companiilor petroliere dupa scumpirea titeiului cu 3%. Bursa de la Bucuresti a urcat usor. Cel mai mult s-au apreciat actiunile Rompetrol, cu aproape 7%.