Acum se vede mai bine ca cei care vorbeau de o recesiune in forma de V se inselau amarnic. In SUA, asistam la cea de-a 18-a luna de contractie, chiar daca sunt sperante ca la jumatatea acestui an sa se zareasca luminita de la capatul tunelului. Intrebarea este nu cand isi va reveni economia mondiala, ci mai degraba daca usoarele semne de revenire care se inregistreaza, sunt sustenabile pe termen mediu, scrie Dan Popa pe blogul sau.

Ce arata insa, cifrele?

Somajul creste in SUA si in alte state, in continuare. E posibil ca la anul sa avem de-a face cu o rata a somajului de peste 10% in economiile avansate, ceea ce pentru consum nu e o perspectiva foarte optimista si nici pentru sistemul bancar.

Pe urma, trebuie luat in calcul faptul ca aceasta criza nu afecteaza doar lichiditatile din sistem, ci aduce serioase probleme pe partea de solvabilitate. Efectul invers de levier nu si-a dat inca drumul, cata vreme pierderile sectorului privat nu au incetat si nici rata de default a clientilor bancari. Lipsa acestui efect inversat al levierului pune presiune pe capacitatea bancilor de a acorda credite, pe investitiile companiilor si pe cheltuielile gospodariilor. De unde sa ai atunci resurse de optimism?

O alta chestiune e legata de economisire (si investitii). In tarile in care balanta transferurilor este deficitara, oamenii trebuie sa-si ajusteze cheltuielile si sa inceapa a economisi, si asta pentru multi ani de acum inainte. Deocamdata nu asistam la o asemenea tendinta. Cu datorii mari in raport cu activele de care dispun, consumatorii sunt afectat de ceea ce se cheama “socul bogatiei” (caderea pietei imobiliare, a burselor).

Daca ne uitam si la sistemul financiar, acesta e grav afectat. E mai degraba un sistem financiar –fantoma, in care bancile comerciale traditionale sunt perfuzate cu sume uriase pentru a nu disparea din piata. Sistemul e inca departe de a-si reveni, iar o reluare a creditarii (una pe baze sustenabile, serioase) nu cred ca va avea loc in curand.

Citeste continuarea si comenteaza pe blogul lui Dan Popa.