Presedintele Traian Basescu a afirmat, vineri, la Simpozionul Ziua Campului, referindu-se la banci, ca "In mine nu mai au un sustinator pana nu incep sa se miste, nu reiau creditarea si nu coboara batjocura din zona dobanzilor".

Prezent pe Insula Mare a Brailei, la Simpozionul "Ziua Campului", seful statului a stat de vorba cu agricultorii, carora le-a spus ca a avut, miercuri, o intalnire cu reprezentantii sectorului bancar, pe care a calificat-o drept "o mare dezamagire", potrivit NewsIn.

  • Traian Basescu: Bancile se comporta ca si cum ar avea nevoie de sprijinul statului

Traian Basescu le-a povestit agricultorilor ca bancherii s-ar fi comportat, in cadrul intalnirii, ca niste reprezentanti ai unor societati neperformante, care au nevoie de sprijinul statului. Presedintele a adaugat ca, in cazul in care bancile nu devin responsabile si nu se angajeaza serios in reluarea creditarii, Guvernul va trebui sa gaseasca o alternativa.

Traian Basescu a mai spus ca justificarea bancilor pentru faptul ca asteapta in continuare sprijin din partea statului este faptul ca acestea au injectat bani in economia romaneasca: "Bancile au injectat bani in economia Romaniei, dar nu statul a facut ca datoriile pe termen scurt din mediul privat sa fie de 24-26 miliarde de euro, ci bancile".

"Este timpul ca si sistemul bancar sa raspunda pozitiv actiunilor Guvernului, avand in vedere ca exista lichiditati, avand in vedere ca sunt foarte multe proiecte pentru IMM-uri cu finantare europeana care trebuie sa isi gaseasca parteneriatul in banci pentru cofinantare, in conditii rezonabile si nu in conditii de dobanzi foarte mari sau exagerate", a fost declaratia facuta miercuri de presedintele Traian Basescu, dupa intalnirea cu reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei, ai Asociatiei Romane a Bancilor si ai celor mai importante banci comerciale.