Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a mentinut ratingul BB+al Romaniei la credite in valuta pe termen lung si calificativul 'BBB-' pentru datoria in lei pe termen lung, ambele cu perspectiva negativa, subliniind dependenta de relatia cu FMI, conform istitutiei, citate de NewsIn. Pragul de tara si calificativul pentru creditele in valuta pe termen scurt au fost mentinute la 'BBB', respectiv 'B'.

"Programul de ajustare al Romaniei, sub indrumarea Fondului Monetar International (FMI), sustine ratingul Romaniei, insa abilitatea autoritatilor de a aplica cu strictete strategia dura ceruta de program va fi cruciala. Perspectiva pentru economia mondiala s-a deteriorat semnificativ de la ultima reducere a calificativului, in luna noiembrie 2008, adaugand la riscurile cu care se confrunta Romania intr-o perioada in care statul este nevoit sa se adapteze la un nivel mai redus al intrarilor de capital privat net", a declarat Andrew Colquhoun, directorul pentru piete emergente al Fitch Ratings.

Ratingurile Romaniei sunt sustinute in continuare de un sector solid al finantelor publice, precum si de indicatori sociali, ai mediului de afaceri si ai guvernantei puternici, conform calificativului BB, toate acestea fiind consolidate de statutul de membru al Uniunii Europene, insa pot fi observate in continuare riscuri din punct de vedere financiar si economic.

Nerespectarea acordului cu FMI - efect negativ asupra ratingurilor

Romania a obtinut in mai 2009 un imprumut international de 26,4 miliarde dolari, din care suma de 17,2 miliarde dolari a fost reprezentata de un pachet de sprijin acordat de FMI, menit a acoperi un deficit de finantare externa, estimat de Fitch la 12 miliarde dolari pentru 2009. Uniunea Europeana a contribuit cu 6,6 miliarde dolari la pachetul de imprumut, disponibil autoritatilor care sunt confruntate cu un deficit fiscal ce a atins nivelul de 4,9% din produsul intern brut in 2008. Alte institutii financiare au contribuit cu 2,6 miliarde dolari. In plus, companiile straine ce controleaza aproximativ 70% din piata bancara locala au promis sa isi mentina expunerea in Romania si sa isi majoreze capitalizarea subsidiarelor.

O intrerupere a acordului cu FMI ar avea un puternic efect negativ asupra ratingurilor. Romania este una dintre tarile cu cea mai mare expunere la riscurile de finantare externa din cele 11 economii evaluate de Fitch in cadrul raportului "Riscuri de finantare externa in Europa Centrala si de Est".

In prezent, doua din cele trei mari agentii de rating - S&P si Fitch - acorda Romaniei calificativ fara recomandare de investitii (junk), cu perspectiva negativa, dupa ce au coborat ratingul in toamna anului trecut, in timp ce Moody's a mentinut Romania pe ultima treapta - Baa3 - din categoria de rating cu recomandare de investitii, cu perspectiva stabila.