Televiziunea de stat din Cuba a anuntat vineri demisia sefului Bancii Centrale din toate functiile pe care le detinea (omul facea parte si din Guvern, Parlament, Comitetul Central al singurului partid acceptat - comunist), dupa 15 ani de activitate.

Francisco Soberon, fostul Guvernator, lansase de curand slaganul „Economisire sau moarte”, o preluare a celebrului slogan al lui Fidel Castro, „Patrie sau moarte” . Dupa ce deficitul comercial al Cubei a urcat la 10 miliarde de dolari, iar pretul nichelului (cel mai important produs pe listele de export al Cubei) a scazut cu 50 %, economia tarii a intrat in vrie.

Turismul – principala surse de valuta a tarii, a scazut consistent asa ca, in aceste conditii, Guvernul generalululi Raul Castro intentioneaza sa consolideze rolul Armatei. Un prim pas a fost facut deja, Raul Castro desfiintand compania Cubalse (singura care oferea servicii in valuta, strainilor – de la imobiliare, inchirieri auto etc), pe care a trecut-o in mana unei entitati controlate de militarii cubani.

Urmeaza probabil sa numeasca un plutonier si la Banca Centrala, iar deciziile monetare sa se ia cu Kalashnikovul pe masa, langa afetul de tun.

Citeste si comenteaza pe Dan Popa's Weblog.