Drepturile speciale de tragere (DST) ale Fondului Monetar International (FMI) ar putea deveni, pe termen lung, moneda globala pentru rezervele valutare, a estimat sambata directorul adjunct al FMI, John Lipsky. Pe de alta parte, ministrul rus de finante vede yuanul chinez intr-un astfel de rol peste10 ani, relateaza NewsIn.

La Forumul economic international de la Sankt Petersburg, ce s-a desfasurat in perioada 4-6 iunie, s-a discutat intens in legatura cu o eventuala inlocuire a dolarului, considerat de unii experti o moneda fragila, din postura de principala moneda de rezerva pe plan mondial.

Reprezentantul FMI a explicat sambata ca, pentru ca drepturile speciale de tragere sa devina o adevarata moneda de rezerva, "vor trebui sa fie dezlegate de cosul valutar (in functie de care sunt calculate in prezent n.r.) si sa devina o moneda de sine statatoare", potrivit declaratiilor sale, citate de Reuters.

Lipsky a adaugat ca o astfel de evolutie va lua mult timp.

In schimb, Rusia si China au respins ideea folosirii DST pentru a reduce dependenta de dolar, iar Rusia a indicat, prin ministrul sau de finante, Aleksei Kudrin, ca yuanul chinezesc ar putea deveni moneda mondiala de rezerva dupa ce va deveni complet convertibil, proces ce ar putea dura zece ani.

China si Rusia ocupa prima si a treia pozitie in lume dupa valoarea rezervelor valutare detinute si s-au aratat in ultimul timp nemultumite de volatilitatea dolarului american. Cele doua mari state emergente au cerut discutii legate de eventuale modalitati pentru a crea alte monede de rezerva care sa concureze cu dolarul.

Marile puteri economice au reactionat insa cu raceala la aceste propuneri.