Uitati-va la datele comparative si tineti cont de urmatoarele. Europa este cel mai mare exportator mondial, iar 30 la suta din PIB-ul UE este asigurat de Germania, care acum se afla in deep shit. SUA exporta 11% din PIB, iar Europa, circa 16%. Or, comertul international a scazut (zice OECD) cu 22% in ultimul trimestru din 2008 si primul din 2009, scrie Dan Popa, pe blogul lui.

Mai e inca un fenomen. Economia zonei euro e mai polarizata decat cea americana. Cum spuneam, nemtii produc o treime din PIBul european, in vreme ce, de pilda, California asigura 15 % din PIB-ul SUA. In Europa, iesirea din criza depinde prin urmare foarte mult de iesirea din criza a liderului, Germania. Care tocmai si-a revizuit in scadere contractia PIB-ului pentru acest an.

De asemenea, potrivit FMI, recapitalizarea necesara sistemului bancar european este undeva la 975 miliarde de dolari (725 miliarde in zona euro si 250 in Marea Britanie), de doua ori mai mare decat cea a omologilor americani.

Ca sa n-o mai lungesc, Europa este mult intarziata fata de SUA in ceea ce priveste aplicarea planurilor de redresare si are la dispozitie un buget de cateva ori mai mic.

Ganditi-va la doua familii. Una care castiga bine si are un copil si alta care are venituri mai mici si mai multi copiii. Pe ambele le loveste criza. Care credeti ca va iesi prima din suferintele financiare?

Comenteaza pe Dan Popa's weblog.