UPDATE: Statistica a revizuit in scadere contractia PIB din primul trimestru, la 6,2%; deficitul comercial s-a micsorat pentru a saptea luna consecutiv
In datele ajustate sezonier, produsul intern brut a fost in primul trimestru de 128,73 miliarde lei, in scadere in termeni reali cu 4,6% fata de ultimul trimestru din 2008.
INS anunta o reducere a volumului impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs inregistrand o scadere cu 9,4%.
Reduceri importante ale volumului de activitate s-au inregistrat in agricultura, silvicultura si piscicultura (-10,9%), industrie (-11,1%), comert, repararea automobilelor si articolelor casnice, hoteluri si restaurante, transporturi si comunicatii (-7,6%) si activitatile financiare, imobiliare, de inchirieri si serviciile pentru intreprinderi (-3,8%).
Constructiile si alte activitati de servicii si-au marit volumul de activitate cu 4,7%, respectiv cu 3,1%.
Deficitul comercial a scazut pentru a saptea luna consecutiv
Deficitul comercial al Romaniei s-a micsorat cu 61,6% in aprilie 2009 fata de aprilie 2008, ajungind la 835,1 milioane euro. Aceasta este a saptea luna consecutiva de scadere anuala, anunta INS. Scaderea deficitului comercial a venit in urma reducerii drastice a importurilor, care a intrecut diminuarea exporturilor.
Importurile au scazut cu 40% in aprilie 2009 fata aprilie 2008, in timp ce exporturile s-au redus cu doar 23% fata de luna similara din 2008.

Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
Cum să devii imun la reclame pentru a nu-ți arunca banii aiurea. Ghidul minimalistului fericit
România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
Este bine că deficitul comercial a scăzut, dar acest lucru nu este un rezultat al politicilor economice ale guvernului, ci o autoreglare a pieţei.
Ce face guvernul pentru a promova o industrie, o ramura de activitate , eventual industria alimentara legata de agricultura!!!
nu cred ca o relaxare fiscala e buna acum: 1) deja am avut asta in 2008 si a adus dezastru. 2) Dacã se relaxeazã fiscalitatea, creste mult costul de imprumut si al guvernului dar si (prin efect secundar) al sectorului privat. Nu vrem asta… 3) acordul cu FMI este necesar iar o relaxare a fiscalitatii poate duce la ruperea acordului ceea ce influenteaza si mai mult cresterea costului de imprumut (piata pierde increderea in abilitatea guvernului de a restitui banii -> creste dobanda).
reducerea importurilor nu e neaparat un lucru bun decât daca aceste importuri sunt inlocuite cu productie locala. Multe dintre importuri sunt bunuri intermediare ce ajuta la productie. Ar fi trebuit de mult stimulat exportul... da na...
aceasta presupunand ca actuala depresiune se va reversa, urmand sa ajungem vreodata fix in situatia dinainte. putin probabil.
mai realist mi se pare scenariul in care, atunci cand fluxurile de capital se vor relua, acestea sa fie mai mici si venind partial din alte directii (china, india).
ce ar trebui sa faca acum guvernul ar fi sa reduca drastic cheltuielile administratiei!. consilierii, functionarii care dau cu stampila si atat, militienii, securistii, nenumaratele privilegii din sistemul de salarii si pensii de stat, agentiile ce nu sunt absolut necesare, etc.
este o ajustare fireasca, in conditiile in care intrarile de bani la buget s-au ajustat si ele. te intinzi cat ti-e plapuma. in rest, mai discutam atunci cand o sa mai vina bani, deocamdata suntem pe perfuzii de la fmi.
din pacate insa e putin probabil sa se intample asa ceva, deoarece factorii de decizie, politici sau nu, sunt chiar profitorii, sustinatorii si sustinutii de cei carora ar trebui sa le taie veniturile.
asa ca o sa dea cu biciul in populatie, in tarani, pensionari, profesori, imm-uri si toti nepilarosii, cati au mai ramas, ca sa mai stoarca ceva pentru a multumi gurile flamande ale boierilor.
guvernantii de astazi nu sunt decat varianta 2009 a vatafilor de odinioara. daca nu credeti, uitati-va la povestea cu eba si la comportamentul unor teoretic inalti functionari de stat fata de boieru' cel mare si printesa lui.