In momentul in care INS a comunicat faptul ca PIB-ul Romaniei a scazut in primul trimestru cu 6,4%, probabil multi dintre cei implicati in domeniul economic au avut un soc, nici unul dintre analistii care au facut previziuni neluand in considerare o asemenea scadere, scrie Cristian Orgonas, pe blogul lui.

Marti am aflat si ce se ascunde in spatele acestei reduceri, voi comenta detaliile mai jos.

Astfel, valoarea PIB aferenta primului trimestru al anului 2009 a fost cu 6,2% mai mica decat in aceeasi perioada a anului trecut, procent in usoara scadere fata de -6,4% cat a fost cifra initiala. Aceasta scadere s-a datorat in primul rand reducerii valorii adaugate generate de agricultura si industrie, in timp ce sectorul constructiilor plus segmentul “alte activitati” au fost singurele care au crescut.

INDUSTRIA

A scazut cu 11,1% fata de T1.08 si a ajuns sa aiba o pondere de 24,3% in PIB, ceea ce inseamna ca a contribuit cu 2,7% la scaderea de 6,2%. O asemenea evolutie era de asteptat din moment ce toti indicatorii publicati in prealabil aratau faptul ca industria a fost cel mai afectat sector al economiei.

Citeste restul articolului si comenteaza pe khris, un 'blog cu atitudine'.