Economia romaneasca a evoluat sub asteptarile Fondului Monetar International in primul trimestru, a declarat miercuri reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria, Tonny Lybek, intr-un interviu pentru The Money Channel. Misiunea FMI care va sosi la Bucuresti in august urmeaza sa analizeze situatia.

"Este putin mai rau decat asteptarile noastre. In momentul in care am negociat programul, am analizat informatiile disponibile si am proiectat o crestere economica de -4,1 la suta in 2009. (...) In a doua jumatate a anului 2010 ne asteptam sa revina cresterea economica", a spus Lybek.

Produsul intern brut al Romaniei a scazut in primul trimestru al acestui an cu 6,2% fata de aceeasi perioada din 2008, potrivit datelor publicate marti de Institutul National de Statistica (INS), care a revizuit in jos nivelul contractiei, de la 6,4% - nivel estimat la jumatatea lunii mai.

Oficialul FMI a Lybek a subliniat insa ca evolutia economica din primul trimestru al acestui an a fost sub asteptari in mai multe tari, astfel ca situatia din Romania "nu este ceva exceptional".

Misiunea din august va analiza si impactul contractiei economice asupra veniturilor bugetare si cifrelor macroeconomice, inclusiv evolutia deficitului balantei de plati, care "cu siguranta va scadea", potrivit reprezentantului FMI.