Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

In mai, inflatia s-a redus consistent

Inflatia anuala a scazut semnificativ in luna mai la 5,95%, nivel minim al ultimelor 21 de luni. Rata lunara a scazut la 0,01%, cel mai mic nivel din acest an. Evolutia vine pe fondul ieftinirii alimentelor cu 0,05%. Cele mai importante scaderi de preturi au fost la oua, citrice si branza. Cresteri semnificate la marfurile alimentare in mai au fost la fructele de sezon si legume. Bancherii spun ca, daca inflatia continua sa scada, am putea asista la o reducere a dobanzilor la credite. Banca Nationala tinteste o rata a inflatiei de 4,4% la sfarsitul anului.

Leul s-a apreciat in ton cu regiunea

Leul a coborat sub pragul de 4,2 fata de euro. Cursul oficial este de 4,19 unitati pentru moneda unica europeana. Si dolarul s-a depreciat, cu peste 5 bani si valoreaza astazi 2,97 lei.

Programul de Convergenţă pana in 2011 cuprinde masuri de austeritate

Guvernul a trimis Comisiei Europene Programul de Convergenţă pana in 2011. In forma actualizata se estimeaza ca economia Romaniei va scadea cu 4% in 2009, dar isi va reveni in urmatorii doi ani. In 2011 se aşteaptă relansarea activităţii economice. PIB-ul ar urma sa creasca cu 2,4%. Investitiile straine in acest an se vor reduce la jumatate fata de 2008. Somajul va atinge anul acesta 8%. Cresterile salariale nu vor fi mai mari ca rata inflatiei, iar angajarile in sectorul public vor fi blocate.

Masuri guvernamentale in sprijinul fermierilor

Guvernul va acorda garanţii de stat fermierilor pentru sustinerea productiei si va lua măsuri pentru respectarea calitatii laptelui. Totodata vor fi introduce şi mecanisme împotriva concurenţei neloiale. Masurile urmeaza sa fie aprobate in sedinta de duminica a Executivului, a anuntat premierul Emil Boc. Circa 1.600 de crescători de bovine au protestat ieri la sediul Guvernului şi la Ministerul Agriculturii.

Economiile europene, in scadere din cauza recesiunii mondiale

In timp ce in Statele Unite apar semne de revenire, recesiunea apasa tot mai greu asupra Europei. De exemplu, economia Italiei a avut in primul trimestru cea mai mare scadere din anul 1980 incoace. Aceasta s-a comprimat cu 2,6%, arata datele oficiale. Si in Bulgaria, unde autoritatile sustineau ca nu au nevoie de sprijin financiar extern, cifrele au fost negative. Pentru prima data in ultimii 12 ani, economia tarii a scazut cu 3,5%. Intre timp, Serbia a anuntat dificultăţi în respectarea acordului cu FMI si riscă să nu primească a doua tranşă de imprumut. Letonia prezinta autoritatilor de la Bruxelles un nou plan de austeritate, pentru a obţine fonduri suplimentare.

Renasterea gigantului auto Chrysler a devenit oficiala

Justitia americana a dat unda verde aliantei constructorului american cu Fiat. Italienii vor detine o participaţie de 20% la noua companie. Astfel constructorul american are sanse sa revina pe linia de plutire si evita lichidarea. Cei doi producatori auto au vanzari mondiale cumulate de 4,5 milioane automobile anual, ceea ce plaseaza alianta pe locul sase in lume. Chrysler ceruse intrarea în faliment dupa scaderea drastica a vanzarilor in contextul crizei economice mondiale.

Europa: marile burse, pe verde

Bursa de la Bucuresti a crescut puternic ieri pe fondul optimismului privind o posibila imbunatatire a sistemului bancar din Statele Unite. Indicele general a castigat aproape 3%, ajungand la cel mai ridicat nivel din ultimele aproape sapte luni. Marile burse europene au inchis pe verde, sustinute de sectorul bancar si cel energetic, dupa scumpirea petrolului.