Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

FMI si BM mai optimisti privind 2010, dar tarile in curs de dezvoltare vor mai avea de suferit

Fondul Monetar International a majorat previziunile privind cresterea economica mondiala la 2,4% pentru anul viitor, datorita masurilor de stimulare economica luate in ultimele luni. Estimarea precedenta era de 1,9 procente. In acelasi timp, Banca Mondiala a revizuit in scadere prognoza privind contractia economiei in 2009, la aproape 3%, de la 1,75 cat estimase in martie. Cel mai grav vor fi afectate anul acesta tarile in curs de dezvoltare care vor suferi mai multe valuri succesive ale crizei chiar si in 2010.

China isi face stocuri de materii prime, semn ca punctul minim al crizei a fost atins

In China se constata o crestere brusca a importurilor de materie prima. Astfel, in ultima perioada s-a cumparat o cantitate dubla de carbune fata de varful din ianuarie 2007. Pentru otel, de exemplu, importul a crescut cu 50%. Pornind de la aceste date, unii analisti trag concluzia ca punctul minim al crizei pe plan mondial a fost atins si ca autoritatile chineze se pregatesc din timp pentru o recuperare in forta.

Oficial BNR: punctul minim al crizei va fi in T3

In Romania, viceguvernatorul BNR, Eugen Dijmarescu, spune ca punctul cel mai de jos al recesiunii nu a fost atins si ca minimul crizei se va simti in trimestrul al treilea. Opinia sa difera de cea a guvenului care se grabea sa anunte, luna trecuta, ca economia a inceput sa-si revina. Oficialul BNR a explicat pentru Mediafax ca estimarea sa se bazeaza pe datele potrivit carora blocajul creditarii continua, iar piata de capital si cea bancara se confrunta cu aceleasi probleme. Si unul dintre cei mai cunoscuti consultanti fiscali de la PriceWaterHouse Coopers a spus ieri ca Romania nu a atins inca punctul de jos al crizei si ca mai are de indurat pana sa-si revina.

SIF-urile parasesc actionariatul BancPost

SIF Oltenia si-a vandut pachetul de actiuni de 3,5% detinut la BancPost. Si SIF Transilvania si SIF Moldova vor sa iasa din actionariatul bancii. Ei negociaza cu actionarul majoritar EFG EuroBank, dar spun ca asteapta conditii mai favorabile pentru a obtine un pret mai bun decat SIF Oltenia. Grupul elen EuroBank a avut in trimestrul intai o pierdere neta de 4,1 milioane de euro in Romania.

Bancile romanesti au dificultati mari la executarea ipotecilor

Bancile romanesti au tot mai multe dificultati in a-si recupera creantele in cazul executarii silite a ipotecilor, chiar si in conditiile in care cereau supragarantii de pana la 150% din valoarea imprumutului acordat. Ele au pierdut deja aproape 40% din valoarea acestora ca urmare a devalorizarii proprietatilor. Potrivit unor surse din piata bancara citate de Business Standard, BCR si BRD au cea mai lunga lista de debitori in executare. Un alt exemplu este banca Leumi care executa 67 de proprietati sau Volksbank, cu aproximativ 20 de imobile. Proprietatile executate se vand abia la a doua licitatie cand pretul este la 75% din suma stabilita de evaluatori.

Promotiile auto nu vor mai dura mult.

Reducerea stocurilor de masini din Europa se apropie de sfarsit, au spus ieri analisti citati de Reuters. Si asta datorita programelor de innoire a parcurilor auto. Dupa ce de la sfarsitul anului trecut companiile auto au fost nevoite sa-si reduca drastic productia, se pregatesc de acum pentru o reluare a constructiei de masini. De exemplu, Renault a micsorat productia cu aproape 40% in primul trimestru din 2009.

Vesti bune pentru turismul estival la Marea Neagra.

Un studiu britanic arata, surprinzator, ca 98% dintre plajele romanesti la Marea Neagra respecta standardele internationale. Agentia Reuters, care citeaza documentul, scrie ca in 2008 calitatea plajelor de la noi a avut cea mai semnificativa imbunatatire din Uniunea Europeana.

Leul stagneaza la un curs sub 4,2 fata de euro

Leul s-a apreciat nesemnificativ ieri fata de euro pana la un curs de 4,197. Fata de dolar leul s-a continuat ieri deprecierea, cu un ban si jumatate, apropiindu-se din nou de nivelul de 3 unitati pentru un dolar. Pe plan international, moneda americana s-a depreciat puternic ieri din cauza ingrijorarilor privind cresterea datoriilor administratiei Statelor Unite.

Strainii reincep sa intre pe bursa de la Bucuresti

Marile piete bursiere europene s-au apreciat semnificativ ieri, la cel mai mare nivel din ultimele 5 luni. Cresterea a fost sustinuta de titlurile bancare in contextul in care noi date macroeconomice din Statele Unite indica o atenuare a recesiunii. De exemplu, vanzarile cu amanuntul au crescut in mai, pentru prima data in ultimele trei luni, iar cererile de somaj au scazut a patra saptamana consecutiv. Si la Bucuresti bursa a inchis pe verde, castigand un procent si jumatate. Datele BVB publicate ieri arata ca investitorii straini si-au sporit puternic achizitiile pe bursa de la Bucuresti in mai, cu un sold pozitiv de aproape 31 de milioane de lei. In schimb, interesul jucatorilor autohtoni a scazut.

Din agenda economica

Greva de avertisment a sindicalistilor din Cartel Alfa, menultumiti de planul anticriza al guvernului

Noi discutii pe Legea unica de salarizare la Ministerul Muncii. In atentie sporurile de la Ministerul de Interne, Apararii, SRI, SIE