Dintr-un studiu realizat de compania de consultanta AT Kearney si Friedrich Schneider rezulta ca in Romania, ponderea economie subterane in PIB este una dintre cele mai mari din Europa, Cat pierde statul prin faptul ca aceasta economie paralela nu este fiscalizata? Doar vreo 12 miliarde de euro pe an, respectiv o treime din buget, scrie Cristian Orgonas, pe blogul lui.

Astfel, din PIB-ul de 140 de miliarde de euro aferent anului trecut, economia neagra a reprezentat 33% sau 46 miliarde, bani care intra in buzunarele celor care cumpara si vand produse si servicii cu plata cash, fara a plati nici un impozit.

Daca in Romania economia neagra reprezinta 33%, in tarile dezvoltate aceasta nu depaseste 10-15%, media in Europa fiind de 16%.

Conform asteptarilor, pe primele locuri in ceea ce priveste procentul celor care trag statul in piept se afla tarile Europei de Est, cu o indelungata traditie in domeniu, aici munca la negru si nedeclararea integrala a veniturilor fiind sport national.

Pana in acest moment, statul s-a dovedit neputincios in combatarea acestui fenomen desi are la indemana o masura relativ simpla: interzicerea platilor in numerar pentru valori mai mari de (sa zicem) 5.000 de lei.

Procedand astfel, se elimina tranzactiile efectuate “cu valiza” si in plus, cum in cazul depunerilor la banci mai mari de 10.000 de euro (si aceasta suma ar trebui redusa) trebuie sa declari de unde ai banii, vor fi scosi la suprafata o gramada de bani negri.

Ce ar trebui sa faca statul in schimb? Sa reduca taxele. Sa aiba o atitudine de genul: ok, am redus taxele dar cine nu le plateste, va primi amenzi atat de mari incat va intra in faliment. Fara alte discutii.

Citeste restul articolului si comenteaza pe khris, un blog cu atitudine.