Raportul Comisiei de experti ai ONU cu privire la solutiile iesirii din criza, publicat luni dimineata, e plin de sugestii si merita citit. Recunosc ca nu am avut vreme decat sa-l parcurg pe diagonala, retinand urmatoarele:

*Politicile monetare trebuie coordonate intre state, altfel costurile legate de dezechilibrele paritatilor diferitelor monede vor fi foarte ridicate, daca nu imposibil de suportat.

*Efectul advers al globalizarii financiare a fost exacerbat de protectionismul financiar. Guvernele au injectat lichiditati in banci fie prin intermediul unor programe de capitalizare, fie prin intremediul bancilor centrale, ironia fiind ca acest protectionism financiar nu este sanctionabil desi discutam de sume considerabile si de mijloace foarte neortodoxe.

*Policy maker`ii trebuie sa fie extrem de atenti in privinta consolidarilor bancare care au loc, pentru a nu aparea ulterior crizei institutii financiare “too big too fail”.

*Obiectivul politicilor aplicate nu trebuie sa aiba ca scop doar reglementarea mai prudenta a institutiilor sau a intregului sistem financiar, ci si sa se asigure ca acesta poate contribui la cresterea intregii economii.

Citeste restul materialului si vezi intregul raport pe Dan Popa's Weblog.