Prognoza Merrill Lynch: Deficitul de cont curent al Romaniei se va situa la 5% din PIB in 2009
Pentru 2010, analistii mizeaza pe un deficit de cont curent de 4,1% din PIB, in scadere fata de 6,5%, cat fusese anuntat anterior.
In schimb, analistii bancii au mentinut celelalte estimari. Astfel, economia Romaniei va scadea "in mod abrupt" in 2009 si 2010, cand s-ar comprima cu 6,4%, respectiv cu 2,5%, si ca efect al ajustarii fiscale stabilite prin acordul de finantare cu FMI.
Analistii Merrill Lynch considera ca inflatia va depasi si in acest an tinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) - de 3,5% plus/minus 1 punct procentual -, ca urmare a presiunilor inflationiste mari si a deprecierii leului.
Inflatia din Romania ar putea ajunge la 5,2% in 2009, respectiv la 4% in 2010, in conditiile in care la finalul lui 2008 s-a situat la 6,3%.
Leul se va deprecia la 4,50 lei/euro pana la finalul acestui an, dupa care se va aprecia usor, urmand ca la sfarsitul lui 2010, cursul de schimb sa fie de 4 lei/euro.
Analistii bancii de investitii considera, de asemenea, ca BNR va scadea rata dobanzii de politica monetara la 8% in acest an, in trei etape, respectiv cu cate jumatate de punct procetual in iunie, august si septembrie, de la 9,50% in prezent, urmand sa o diminueze si mai mult anul viitor, pana la 6%.

K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8
Observ că la veştile cum că Boc/Băsescu ar fi făcut ceva aiurea, în primele 10 minute apar 5 comentarii jignitoare la adresa lor. Nu neapărat legate de ştire, ci de statura lui Boc, fie de flotă sau casa din Mihăileanu.
Acum când se mai dau ceva veşti mai bune, toţi tac. Nimeni nimic. Daţi-mi vă rog e explicaţie logică. Oare nu e nimic de zis?
[On topic]
Dacă progonozele se adeveresc, înseamnă că Boc şi guvernul şi-au făcut treaba. Fie conduşi de Băsescu, fie nu! Nu-mi pasă. Ideea e că sunt ceva ştiri mai bune. Nu? Probabil cifrele vor mai suferi modificări, sper că în aceeaşi direcţie ca cele de acum (deficit bugetar mai mic, inflaţie mai mică, etc). Rămâne de văzut ce e cu €. Probabil BNR-ul s-a chinuit să-l ţină la cursul actual, pentru a nu o lua razna.
P.S. Nu sunt simpatizant al nici unui partid. Toată sleahta de jurnalişti împreună cu majoritatea actualilor politicieni îmi provoacă silă.
2. Nu stiu daca Guvernul are vreun merit in scaderea deficitului comercial. Aici ar trebui sa multumim in primul rand BNR, intrucat devalorizarea leului a omorat instantaneu importurile. Ramane faptul ca lumea nu mai are bani, poate pentru asta ar trebui sa multumim (si) Guvernului, nu? :)
3. Guvernul deocamdata cheltuie bani pe salarii. Cheltuielile salariale au crescut cu vreo 20% fata de anul trecut. Nema investitii. Asa ca Guvernul numai de lauda nu e bun. Si in caz ca nu ai citit atent, se previzioneaza scaderea economiei anul asta cu 6.4%. "Daca prognozele se adeveresc"- eu sincer asta cu scaderea de 6.4% nu mi-as dori sa se adevereasca.
Tu pune mana la treaba si lasa-i pe politicieni si ziaristi in plata lor. Atentia pe care le-o acordam dauneaza grav sanatatii.
2. Tot repeti deficit comercial, dar e vorba de deficit de cont curent in articol. Cursul a omorat importurile, asta ar insemna ca investitorii romani sa inceapa sa acopere gaurile lasate de importuri (asta daca stiu sa investeasca si in altceva in afara de terenuri si apartamente). E rusinos sa importam gem (sa zic) in conditiile in care taranii dau recoltele de fructe la porci. Apropo: parca importam mai multa carne de porc decat producem, nu?... ca noi nu suntem in stare sa crestem si sa taiem porci. E jenant.
3. Guvernul din cate vad incearca sa reduca cheltuielile bugetare dar se loveste de zidul birocratic al bugetarilor. In afara de infrastructura, programe sociale gen rabla/casa, ce altceva poate sa faca guvernul? Sa cumpere toate daciile din parcul auto (e doar un exemplu)? Sa construiasca el fabrici si uzine? Ne intoarcem in comunism, cand statul era stapan peste tot.
Ca fapt divers, plec cel putin o data pe luna din B spre Cluj. Anul trecut, cand a zis Tariceanu ca inaugureaza 50km intre Turda si Gilau m-a bufnit rasul. Nu era decat o bucata de pamant ne-semanata toata autostrada lui. Din primavara, in schimb, se lucreaza in draci la autostrada. Adica Bechtel a primit bani (de la buget cred) si au ce cheltui. Cum ii cheltuie si pe ce, asta e alta poveste, dar cel putin misca ceva la autostrada.
Iar ultimul sfat ti-l ascult zi de zi: Articolul a fost postat la ora 4, eu l-am citit pe la 6 inainte de a-mi strange bagajele si a pleca acasa.
2. Componenta principala a deficitului de cont curent in Romania e deficitul comercial. La celelalte componente nu sunt miscari mari fata de anul trecut.
3. Eu vad doar salarii in cheltuielile statului. Nici o investitie. Aia cu Bechtel e o gluma de luat ochii lumii, comparat cu cat se cheltuie cu bugetarii.