Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Minim istoric al inflatiei in zona euro

In luna mai inflatia a scazut la 0%, arata datele oficiale publicate de Eurostat. In aprilie, inflatia fusese de 0,6%. Economistii estimeaza ca indicatorul urmeaza sa intre in zona negativa in lunile urmatoare, in principal din cauza reducerii preturilor la energie. Sase tari din Zona Euro au inregistrat deja o rata negativa in luna mai: Franta, Spania, Belgia, Irlanda, Luxemburg si Portugalia. Romania a inregistrat cea mai mare rata anuala a inflatiei din Uniunea Europeana: 5,9%.

Statele BRIC vor reducerea dependentei de dolar prin diversificarea sistemului monetar international

Statele din grupul informal BRIC - Brazilia, Rusia, India si China - vor sa reduca dependenta fata de dolar, prin schimb de valute. Ideea a fost enuntata la primul summit al organizatiei, desfasurat in Rusia. Aceste state cer diversificarea sistemului monetar international si o putere mai mare a economiilor emergente în institutiile financiare internationale. Consilierul sef pe probleme economice al Kremlinului a spus ca lumea trebuie sa se bazeze pe mai multe centre financiare si mai multe valute de rezerva. Statele BRIC au rezerve valutare combinate de 2.800 de miliarde de dolari si sunt printre cei mai mari detinatori de titluri emise de Trezoreria americana.

Leul s-a depreciat la maximul ultimelor aproape doua luni

Comentariile autoritatilor din Rusia privind necesitatea lansarii unei monede internationale pentru constituirea rezervelor valutare au dus la deprecierea dolarului. Investitorii au fost interesati de valute care aduc un randament mai ridicat. La noi, leul s-a depreciat la minimul ultimelor sapte saptamani fata de euro. Cursul oficial al BNR a urcat cu aproape doi bani pana la 4,2306 unitati/euro. Leul a continuat sa piarda si in fata dolarului. Cursul de referinta a urcat pana la 3,044.

BVB: SIF-urile au pierdut aproape 4%

Bursa de la Bucuresti a avut ieri una dintre cele mai severe corectii din regiune. Piata a scazut cu peste 3 procente. Actiunile SIF-urilor au coborat puternic, cu aproape 4%, dupa ce Curtea Constitutionala a amanat, din nou, decizia privind constitutionalitatea pragului legal la SIF-uri, de 1%. Principalele burse europene au inchis indecis, pe o piata ezitanta.

Chiriile din Bucuresti au scazut în primele cinci luni ale anului cu pana la 30%

Chiriile pentru apartamentele vechi din Capitala au scazut cu pana la 30% în primele cinci luni ale anului, fata de aceeasi perioada din 2008, arata datele agentiilor imobiliare citate de NewsIn. Cele mai afectate au fost chiriile apartamentelor mari. O garsoniera se inchiriaza acum cu preturi intre 200 si 400 de euro, iar un apartament cu doua camere poate fi inchiriat cu circa 200 de euro mai putin decat anul trecut. Cel mai mult au scazut chiriile in zone precum Pantelimon, Brancoveanu, Piata Sudului, Rahova, Drumul Taberei, Gara de Nord si Militari.

FMI, impotiva politicilor fiscale ce incurajeaza investitiile imobiliare

Fondul Monetar International este impotriva politicilor fiscale care incurajeaza investitiile imobiliare. Astfel, institutia nu este de acord cu deductibilitatea fiscala la dobanzile pentru creditele imobiliare. O analiza a FMI arata ca astfel de masuri incurajeaza indatorarea excesiva.

SUA: Piata constructiilor s-a redresat usor in mai

In Statele Unite, piata constructiilor da semne de redresare, In mai au crescut cu 17% numarul proiectelor de locuinte incepute de dezvoltatorii imobiliari si cel al autorizatiilor de constructie. Evolutia a fost peste asteptarile analistilor, dupa ce in aprilie, piata constuctiilor scazuse la un minim record. Datele imbucuratoare din mai au urcat imediat pretul petrolului. Barilul s-a scumpit cu doi dolari, depasind 72 de dolari.

Sondaj: italienii nu renunta la vacanta nici in vremuri de recesiune

Tot mai multi europeni nu mai merg vara aceasta in vacanta din cauza recesiunii, arata un sondaj al companiei Ipsos în sapte state occidentale. Cei mai precauti sunt francezii. Italienii, in schimb, nu renunta sa mearga in concediu. 76% dintre ei spun ca pleaca in vacanta chiar si in aceste vremuri de criza. Dar, prefera destinatii din tara lor, mai mult decat restul participantilor la sondaj. Bugetul mediu de vacanta este de 2.066 euro, cu 6% sub cel din 2008. La sondaj au participat 3.500 de persoane din Franta, Italia, Marea Britanie, Belgia, Austria, Spania si Germania.