Liderii celor 27 de tari membre ale Uniunii Europene, reuniti inca de joi la Consiliul European de vara de la Bruxelles, s-au angajat sa consolideze sistemul de supraveghere a pietelor financiare europene, in contextul actualei crize economice si financiare internationale. Pozitia lor vine la numai o zi dupa ce Statele Unite anuntau ca au in plan masuri similare.

"Exista un acord de principiu" pentru reformarea supravegherii financiare, a spus o sursa diplomatica citata de AFP.

"Cele trei principale state cu obiectii - Franta, Marea Britanie si Germania - au ajuns intre ele la un acord pentru a favoriza un compromis, a adaugat sursa citata.

Liderii europeni au sustinut, joi, principiile generale ale unui proiect de reforma a supravegherii financiare.

Reforma discutata la Bruxelles prevede infiintarea pana in 2010 a trei noi autoritati paneuropene de supraveghere a bancilor, a asiguratorilor si a pietelor financiare. Acestea ar urma sa aiba o mare putere de decizie, dar britanicii nu vor ca acestea sa aiba puteri atat de mari incat sa forteze statul sa faca modificari importante la buget.

Reforma discutata zilele acestea la Bruxelles mai prevede, intre altele, si crearea unui Consiliu European pentru Riscuri Sistemice (CERS), care ar trebui sa avertizeze autoritatile statelor membre si sa faca recomandari daca apar riscuri economice importante.

Comisia europeana trebuie sa faca propuneri legislative pana in toamna pentru ca aceasta reforma sa se concretizeze.

Acordul liderilor europeni vine dupa ce si Statele Unite au facut progrese in supravegherea financiara. Miercuri, presedintele american Barack Obama a detaliat o reforma in acest sens, considerata cea mai vasta din ultimii 70 de ani.