Dupa Revolutia din 1989, economia romaneasca a trecut prin schimbari dramatice care au generat o reconfigurare totala a comertului exterior. Vom vedea in cele ce urmeaza cum s-a modificat in ultimii ani atat topul tarilor catre care exportam, cat si topul tarilor din care importam produse si servicii.

Cum au evoluat importurile

Stim ca Ceausescu a avut o gramada de prieteni prin tarile mai putin dezvoltate iar asta s-a vazut in structura importurilor pe tari existenta la inceputul anilor 90 cand in top 5 se aflau Rusia, Iran, Arabia Saudita si Egipt.

Importam practic resurse ieftine de la rusi si din Asia, si ofeream la schimb tractoare si mobila. Intre 1991 si 2006 ponderea importurilor din cele 4 tari mentionate mai sus a scazut foarte mult astfel ca in acest moment, nici Iranul, nici Arabia Saudita sau Egiptul nu se mai afla in top 20. Au venit insa puternic din urma Turcia si China, multi romani fiind mari consumatori de produse textile provenite din aceste doua tari.

Tot in 1991, doar o treime din importuri se faceau din tarile “capitaliste”, restul venind din tarile in curs de dezvoltare. In 2006, proportia este inversa.

Citeste restul materialului si comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.