Banca Mondiala prognozeaza o scadere de 4% a economiei romanesti in acest an, in vreme ce pentru anul urmator se estimeaza o crestere de 0,5% a Produsului Intern Brut (PIB), se arata intr-un raport al Institutiei citat de Mediafax. Pentru 2011, analistii Bancii Mondiale prognozeaza un avans al PIB de 2,5%.

In raportul "Global Development Finance 2009" se mai arata ca deficitul de cont curent se va plasa, in acest an, la 8,4% din PIB, fata de 12,4% din PIB anul trecut, urmand sa se restranga la 7,5% din PIB in 2010, pentru ca in 2011 sa urce la 8,7% din PIB.

In ceea ce priveste economiile din Europa Centrala si de Est, Banca Mondiala se asteapta la o scadere economica de 1,6% in 2009, urmata de o stagnare a PIB in anul urmator.

Institutia semnaleaza, printre cele mai importante riscuri din regiune, prabusirea fluxurilor de capital strain catre economiile emergente, deteriorarea puternica a activitatii comerciale si scaderea abrupta a cererii, atat la export, cat si pe plan intern.

In luna februarie, reprezentantii institutiei internationale indicau o crestere economica de 0-2% in Romania in acest an, revizuita in sens negativ de la estimarea de 3,2% inclusa in raportul Perspective Economice Globale 2009 prezentat in luna decembrie a anului trecut.

Fondul Monetar International (FMI) anticipeaza o contractie de 4,1% a economiei romanesti in acest an, in timp ce prognoza Comisiei Europene indica o scadere de 4%. Cele doua institutii anticipeaza ca economia va stagna in 2010.