Comisia Europeana va cere miercuri Poloniei sa isi reduca deficitul bugetar sub pragul de 3% din Produsul Intern Brut (PIB) pana in 2011, potrivit unui document citat de Reuters. Totodata, Comisia va publica o serie de recomandari cu privire la deficitul bugetar al Romaniei, Lituaniei si Maltei, care ar putea primi termene limita similare.

In recomandarile ce au fost trimise spre aprobare ministrilor de finante, Comisia Europeana arata ca Polonia ar trebui sa isi reduca deficitul bugetar cu aproximativ 2%, incepand din 2010.

"Autoritatile poloneze ar trebui sa puna capat situatiei actuale de deficit excesiv cat mai repede posibil si pana cel tarziu in 2011", se arata in documentul obtinut de Reuters.

Ca si alte state membre, deficitul bugetar al Poloniei a crescut pe limita impusa in Tratatul de la Maastricht, ca urmare a scaderii veniturilor si a masurilor de sustinere a cresterii economice. Comisia Europeana va acorda statelor membre termene limita mai mari pentru corectarea deficitelor, pentru a evita aplicarea unor masuri drastice in timpul crizei financiare.

CE estimeaza ca 21 din cele 27 de state membre ale UE sa depaseasca pragul de 3% din PIB in acest an.

Comisia Europeana a anuntat ca deficitul bugetar al Poloniei va creste de la 3,9% in 2008 la 6,6% in acest an si 7,3% in 2010. In acelasi timp, deficitul Romaniei va ajunge la 5,1% din PIB in 2009 si 5,6% in 2010, de la 5,4% anul trecut.

Institutia a lansat deja procedura de deficit excesiv impotriva Frantei, Spaniei, Greciei, Irlandei si Letoniei. Franta si Spania trebuie sa isi corecteze deficitul pana in 2012, iar Irlanda pana in 2013. Grecia trebuie insa sa reduca deficitul bugetar sub 3% pana la finele anului viitor.