Moody's a plasat sub supraveghere ratingurile Bancii Comerciale Romane, BRD - Groupe Societe Generale si Raiffeisen Bank, pentru o posibila reducere a calificativelor, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara. Actiunea a fost luata ca urmare a conditiilor dificile de operare si a provocarilor privind calitatea activelor.

Masura vizeaza ratingurile pentru depozitele in lei ale celor trei banci si calificativul de soliditate financiara al Raiffeisen Bank.

Analiza ratingurilor pentru depozitele in moneda nationala ale celor trei banci va lua in calcul masura in care abilitatea Romaniei de a oferi sprijin sistemului bancar intern, in caz de nevoie, va fi dependenta cu capacitatea guvernului de a-si administra datoriile, in contextul crizei economice mondiale.

Moody's isi va rafina evaluarea suportului sistemic disponibil de la guvernul Romaniei pentru a-si face o imagine mai buna privind impactul eroziunii elementelor fundamentale ale economiei locale si a flexibilitatii politicii fiscale asupra abilitatii guvernului de a sustine sectorul bancar.

Factorii pe care agentia de evaluare financiara ii va lua in calcul, in cadrul evaluarii privind suportul sistemic, includ marimea sectorului bancar raportat la resursele guvernamentale, nivelul de stres din sistemul bancar, obligatiile in valuta ale sistemului bancar, raportat la resursele valutare ale guvernului si schimbarile in ceea ce priveste modul de actiune al guvernului.