Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Bancopst detinuta in totalitate de greci: Ultimul SIF a parasit actionariatul

SIF 2 Moldova, ultima societate de investitii, care mai detinea un pachet important de actiuni la Bancpost a anuntat ieri ca si-a vandut participatia catre actionarul majoritar al bancii. SIF Moldova a obtinut de la grupul elen EFG Eurobank aproape 13 milioane de euro pentru pachetul de 3,47% din actiuni. Saptamanile trecute si celelalte SIF-uri au renuntat la actiunile lor astfel incat acum grecii detin aproape in totalitate banca romaneasca. Decizia societatilor de investitii financiare a fost determinata in special de faptul ca in ultimii ani Bancpost nu mai acordase dividende. EFG a avut in primul trimestru din 2009 o pierdere neta de 4,1 milioane euro din afacerile din Romania.

Eurostat: Romania are cel mai mic nivel al taxarii din UE

Romanii platesc printre cele mai mici impozite directe din Uniunea Europeana. Suntem pe locul al treilea in studiul anual al biroului european de statistica, cu un nivel al taxarii directe de 23% din totalul taxelor. Cel mai mic nivel al impozitarii se inregistreaza in Slovacia, urmata de Bulgaria. Comparativ cu anul 2000, Romania se afla si printre tarile cu cea mai mare reducere de impozite, tocmai din introducerea ratei unice de impozitare.

Dupa 6 luni niciun semn de redresare pe piata auto, ajunsa la minus 60 la suta

Caderea pietei auto interne a ajuns la 60% la jumatatea anului. Principalul motiv, identificat de producatori si importatori, a fost intarzierea deblocarii creditarii. Pentru vehiculele comerciale scaderea a fost si mai drastica de peste 70 de procente, scrie Business Standard.

Pierderi severe pe bursa de la Bucuresti

Scaderi severe, ieri, pe bursa de la Bucuresti. Indicele societatilor de investitii financiare a pierdut aproape 3,5%. Si pietele bursiere europene au inceput saptamana pe o tendinta negativa. Principalele burse europene au scazut la minimul ultimelor cinci saptamâni, trase in jos de actiunile companiilor din sectorul materiilor prime. Pierderile de pe pietele de capital au fost alimentate si de un raport al Bancii Mondiale, care avertizeaza ca perspectivele economiei mondiale ramân "neobisnuit de nesigure", in pofida unor semne de imbunatatire a economiei.

Euro a scazut sub pragul de 1,39 fata de dolar

Leul s-a apreciat usor ieri fata de euro, la cursul oficial pana la 4,218, dar a incheiat sedinta de tranzactionare pe scadere. Fata de dolar, leul a pierdut peste un ban, pana la 3,044. Pe plan international, euro a scazut sub paritatea de 1,39 de dolari, in asteptarea deciziei Rezervei Federale privind dobanda de referinta. Aceasta ar putea fi mentinuta intre 0 si 0,25.

CE ar putea cere Romaniei sa isi reduca deficitul bugetar pana in 2011

Comisia Europeana va publica, maine, recomandarile privind procedurile de deficit excesiv pentru România, Polonia, Lituania si Malta. Potrivit Reuters, tarii noastre i s-ar putea cere sa reduca deficitul bugetar sub pragul limita de 3% din PIB pâna in 2011. Documentul va cere acelasi lucru si celorlalte state vizate de deficit excesiv. In caz contrar, tarile membre care nu au adoptat moneda unica risca inghetarea fondurilor comunitare. Executivul european anticipeaza ca 21 dintre cele 27 de state membre vor depasi pragul de 3% din PIB in acest an. Institutia a lansat deja procedura de deficit excesiv impotriva Frantei, Spaniei, Greciei, Irlandei si Letoniei.

Franta nu crede in austeritate si se imprumuta din nou pentru iesirea din criza

Statul francez va recurge la noi imprumuturi pentru a sustine iesirea din criza. Presedintele Nicolas Sarkozy s-a angajat in acest proces in pofida unui deficit bugetar care ar putea depasi 7% din Produsul Intern Brut la sfarsitul anului. Presedintele sustine ca politicile de austeritate au dat mereu gres in trecut, si crede ca o majorare a taxelor va intarzia iesirea din criza. El ignora avertismentul presedintelui Bancii Centrale Europene potrivit caruia statele europene nu se mai pot finanta prin imprumuturi.

In Marea Britanie, criza sustine industria tutunului

Multi dintre fumatori spun ca sunt prea stresati de situatia economica pentru a putea renunta la acest viciu, arata un sondaj al institutului Ipsos. O treime dintre cei chestionati spun ca au amanat sa se lase de fumat din cauza grijilor fata de situatia lor profesionala si financiara. Mai grav, un sfert dintre respondenti spun ca fumeaza mai mult acum din cauza crizei economice.