Ministerul Justitiei este singura institutie care nu reuseste sa faca propuneri pentru grila unica a salarizarii astfel incat sa se incadreze in parametrii conveniti cu Ministerul Muncii. Chiar daca negocierile in cadrul grupului de lucru au fost finalizate de cateva zile, propunerile Ministerului Justitiei sunt inca in analiza.

La ultima intalnire a grupului de lucru, Ministerul Justitiei a facut unele propuneri, insa acestea nu respectau ierarhia convenita in cadrul negocierilor cu toate partile implicate. Astfel, au primit termen ca luni, 22 iunie, sa revizuiasca propunerile, mai precis, sa coboare toate pozitiile in grila de salarizare. Insa, Ministerul Justitiei nu a resit sa faca aceste modificari. De exemplu, pentru consilierul ministrului, a fost propus, saptamana trecuta, un coeficient de 14 salarii minime, aceasta in conditiile in care s-a stabilit ca un ministru sa primeasca 13,7 minime. Grila finala inaintata de Justitie prevede tot un coeficient de 14 pentru consilierul ministrului. Acelasi coeficient este propus si pentru consilierii procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) si directorii generali din minister. Adica, si acestia ar trebui sa primeasca un salariu mai mare decat ministrul. Ministrii vor reusi, dupa grila de la Justitie, sa aiba salarii aproapiate de presedintii Curtilor de Apel pentru care s-a stabilit un coeficient de 13,8.

O alta propunere care nu respecta ierarhia se refera la procurorul-sef al DNA, seful DIICOT si presedintii de sectie de la ICCJ, care ar urma sa castige 14,8 salarii minime, mai mult decat primul-ministru pentru care a fost stabilit un coeficient de 14,5. Potrivit grilei Ministerului Justitiei, premierul ar urma sa castige cat un judecator cu grad de ICCJ care are vechime de peste 20 de ani.

Un presedinte de tribunal ar urma sa castige 13,1 salarii minime. Presedintele sectiei din cadrul unei judecatorii va avea 12,3 salarii. Un judecator si un procuror de tribunal ar putea avea, in functie de vechime, coeficienti intre 8,08 si 12,5, iar un judecator de judecatorie intre 7,45 si 12,1 salarii minime pe economie. Presedintii de judecatorie si presedintii de tribunal militar au coeficientul 12,5. Cele mai mici salarii in Justitie le vor avea grefierii arhivari debutanti (1,92 salarii minime).

Valentin Mocanu: Suntem la partea de armonizare a propunerilor

Toate aceste propuneri ale Ministerului Justitiei nu pot ramane valabile in aceasta forma. "Suntem la partea de armonizare. Trebuie sa facem armonizarile pe aceste propuneri ale Ministerului Justitiei. Acum ne ocupam de acest lucru", a declarat pentru HotNews.ro secretarul de stat in Ministerul Muncii, Valentin Mocanu.

In grupul de lucru, cooperarea cu reprezentantii justitiei a fost cea mai dificila. Acestia s-au aratat de la inceput refractari la ideea elaborarii unei grile unice. Astfel se explica faptul ca Justitia a facut pana saptamana trecuta numai propuneri care nu s-au incadrat in raportul de 1 la 15 dintre cel mai mic si cel mai mare salariu.

In conditiile in care inca se mai lucreaza la grila este greu de crezut ca proiectul de lege privind salarizarea unica va intra in Parlament pana pe 30 iunie, asa cum a dat termen premierul Emil Boc.