Un raport al Comisiei Europene publicat marti, 23 iunie, analizeaza finantele publice in statele UE pe perioada 2009-2010. Raportat la masurile incluse in Planul de redresare economica al Comisiei, cele mai consistente contributii prin stimulente fiscale, ca procent din PIB, sunt aplicate in Spania, Austria, Finlanda, Marea Britanie, Germania si Suedia- fara a include si sprijinul financiar acordat sistemului bancar. In alte tari, din zona euro si non-euro, intre care si Romania, nu au fost posibile masuri fiscale pentru a contribui la Planul de redresare economica

Raportul integral, in limba engleza, poate fi consultat aici

Raportul arata ca statele care au experimentat cele mai puternice expansiuni ale sectoarelor de creditare si cel imobiliar au avut in acelasi timp cele mai mari cresteri ale deficitului de cont curent si ale cheltuielilor guvernamentale. Acestea se confrunta acum cu scaderi semnificative ale incasarilor la buget si cresteri ale deficitului bugetar si datoriei publice, se arata in comunicatul Comisiei Europene.

Raportul analizeaza costurile crizelor sistemice de pana in prezent si traseaza importante concluzii pentru criza din perioada curenta. Experienta arata ca stimulentele fiscale directe acordate sistemului bancar s-au situat, in medie, la 13% din PIB, in cele 49 de crize financiare derulate din anii '70 si pana in prezent. In unele state emergente costurile au fost chiar mai ridicate.

Contributiile prin stimulente fiscale, la masurile anuntate de Comisie in Planul de Redresare Economica difera semnificativ intre statele membre. Unele state din zona euro, precum Cipru, Grecia sau Italia, arata raportul Comisiei, nu au avut "loc de manevra" pentru adoptarea de stimulente fiscale. In aceeasi situatie se afla si unele state din afara zonei euro, precum Bulgaria, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia si Romania.

Mai mult, din cauza presiunilor puternice in piata, care pun presiune si asupra finantelor publice, precum si din cauza dezechilibrelor macroeconomice externe si interne, o parte din aceste state au solicitat imprumuturi pentru finantarea balantei de plati - mai arata analiza Comisiei Europene.