Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Magistratii vor salarii mai mari decat cele ale ministrilor si premierului

Guvernul va analiza in sedinta de astazi o forma preliminara a proiectului salarizarii unice a bugetarilor, dupa ce fiecare minister a facut, in ultimele saptamani, propuneri in acest sens. Dezbaterile au loc in contextul in care ministerul Justitiei nu a reusit nici pana acum sa faca propuneri in concordanta cu parametrii conveniti cu Ministerul Muncii. Magistratii vor salarii mai mari decat cele ale ministrilor si premierului. Executivul si-ar putea asuma raspunderea pentru legea unica a salarizarii bugetarilor la toamna, cel mai probabil in luna septembrie, a spus ministrul Muncii. Potrivit acestuia este posibil ca salariul minim pe economie sa nu mai fie luat ca reper in stabilirea grilei de salarizare. Potrivit acordului cu FMI, Guvernul s-a angajat sa adopte legea salarizarii unice pana la 30 octombrie.

CE ar putea cere Romaniei sa isi reduca deficitul bugetar pana in 2011

Comisia Europeana publica astazi recomandarile privind procedurile de deficit excesiv pentru Romania, Polonia, Lituania si Malta. Potrivit Reuters, tarii noastre i s-ar putea cere sa reduca deficitul bugetar sub pragul limita de 3% din PIB pâna in 2011. Documentul va cere acelasi lucru si celorlalte state vizate de deficit excesiv. In caz contrar, tarile membre care nu au adoptat moneda unica risca inghetarea fondurilor comunitare. Executivul european anticipeaza ca 21 dintre cele 27 de state membre vor depasi pragul de 3% din PIB in acest an. Institutia a lansat deja procedura de deficit excesiv impotriva Frantei, Spaniei, Greciei, Irlandei si Letoniei.

Romania a semnat memorandumul de intelegere cu CE pentru imprumutul de 5 miliarde de euro

Comisia Europeana a publicat memorandumul privind imprumutul de 5 miliarde de euro pentru Romania, destinat acoperirii deficitului bugetar. Acesta include, intre altele, inghetarea salariilor, reducerea numarului de angajati bugetari, reforma sistemului de pensii si reforma fiscala. Guvernul si-a asumat in 2009, un deficit bugetar de pana la 4,6% din PIB. Prima transa din imprumutul extern de 1,5 miliarde euro va ajunge in Romania luna viitoare.

Popa: Cursul de schimb nu va mai avea impact in preturi ca in prima parte a anului

Cursul de schimb nu va mai avea fluctuatii atat de mari ca in prima parte a anului si nici un efect la fel de mare asupra preturilor de consum, a declarat viceguvernatorul BNR Cristian Popa. De la inceputul acestui an, leul s-a depreciat cu 6,2% fata de euro. Cursul de schimb a urcat de la 3,98 la sfarsitul anului trecut la 4,23 unitati/euro. Cursul oficial stabilit de BNR pentru astazi a ajuns la maximul ultimelor doua luni.

Notarii: Numarul tranzactiilor imobiliare a scazut cu 36%

De la inceputul anului, tranzactiile cu locuinte si terenuri au scazut cu 36% fata de aceeasi perioada din 2008. In acelasi timp, valoarea impozitelor incasate din aceste tranzactii a scazut cu 64%, arata datele Uniunii Nationale a Notarilor Publici. Acestia estimau ca, in acest an, numarul de tranzactii va scadea cu pana la 50% si ca piata creditului imobiliar se va debloca spre vara, fara a atinge insa nivelurile din anii anteriori. Piata imobiliara este in continuare blocata, din cauza restrangerii creditarii.

Banca comerciala Investprivatbank va fi nationalizata

Guvernul Republicii Moldova a hotarat sa nationalizeze Investprivatbank, aflata in proces de faliment. Aceasta va fi cumparata de Banca de Economii, cu capital majoritar de stat. Astfel, statul moldovean devine garant al integritatii tuturor depunerilor din conturile acestei banci, iar clientii isi pot recupera sumele depuse. Investprivatbank detinea o cota de 5 % din piata bancara a Republicii Moldova.

Ford, Nissan si Tesla primesc ajutoare de stat pentru a reduce emisiile de dioxid de carbon

Administratia americana a deblocat aproape 8 miliarde dolari pentru constructorii auto Ford, Nissan si Tesla pentru ca acestia sa produca autovehicule cu un consum redus de carburant. Cea mai mare parte a sumei revine Ford: 5,9 miliarde de dolari. De cealalta parte, gigantii General Motors si Chrysler care au beneficiat deja de ajutoare guvernamentale consistente, nu vor primi fonduri din acest program.

Pesimism pe marile piete bursiere

Bursa de la Bucuresti si-a accentuat ieri declinul, ajungand la o scadere de 3% in aceasta saptamana. Investitorii au plasat mai multe ordine de vanzare decat de cumparare. Titlurile europene au inchis indecis, la cel mai scazut nivel din ultimele sase saptamani. Cele mai mari pierderi le-a avut sectorul financiar. Investitorii au devenit si mai pesimisti dupa avansul sub asteptari al vanzarilor de locuinte vechi din Statele Unite in luna mai.