Banca Mondiala estimeaza ca produsul intern brut al Rusiei va scadea cu 7,9% in 2009, de doua ori mai mult decat pronosticul anterior, principalele motive fiind legate de criza mondiala, de scaderea productiei industriale si a investitiilor, potrivit unui raport publicat miercuri si citat de AFP.

O recesiune profunda a economiei mondiale si scaderea productiei "vor avea un impact mai grav decat cel estimat initial asupra economiei si a sectorului social rus", subliniaza Banca Mondiala, care miza, la sfarsitului lui martie, pe un recul al PIB-ului de 4,5%.

"PIB-ul ar putea scadea cu 7,9% in 2009" in ciuda cresterii pretului la petrol, crede Banca Mondiala, care spera insa la o usoara redresare incepand cu anul viitor.

"Fluxul investitiilor directe a scazut considerabil. Investitiile straine directe s-au ridicat la 3,2 miliarde dolari in primul trimestru din 2009, in scadere cu 43% fata de aceeasi perioada a anului trecut", noteaza raportul citat.

"In schimb, la sfarsitul primului trimestru din 2009 datoria externa a sectoarelor public si privat a scazut la 454 miliarde dolari, in comparatie cu nivelul record de 547 miliarde dolari din octombrie 2008".

Banca arata ca masurile adoptate pentru stimularea economiei, alaturi de cresterea progresiva a pretului la petrol si reducerea inflatiei ar putea crea conditii mai favorabile in semestrul II, iar economia Rusiei ar putea reveni la o crestere moderata in 2010.

"Pe termen mediu, tinand cont de dinamica actuala si de estimarea de crestere de 3,5% pentru 2011 si 2012, PIB-ul nu va ajunge la nivelul de dinaintea crizei decat la sfarsitul trimestrului III 2012", potrivit sursei citate.

Pronosticul pentru inflatie ramane neschimbat la 11-13% pentru anul in curs.