CE: Romania trebuie sa isi reduca deficitul bugetar sub 3% din PIB pana in 2011
Astfel, CE recomanda o ajustarea a deficitului cu cel putin 1,5% din PIB incepand cu anul 2010.
De asemenea, Comisia Europeana invita autoritatile sa identifice masurile care sa contribuie la consolidarea bugetara si dupa anul 2009, consolidare ce trebuie sa se axeze pe reducerea cheltuielilor curente, in special cele cu salariile. Totodata, guvernul trebuie sa caute metode care sa duca la accelerarea reducerii deficitului si sa adopte masurile care sunt necesare pentru scaderea deficitului pana in 2011.
Pe baza notificarii din aprilie privind situatia financiara pentru 2008, Comisia a conchis miercuri ca Romania, alaturi de Lituania, Malta si Polonia au deficit excesiv. Ea recomanda astfel Consiliului sa faca recomandari statelor membre de a reduce deficitul pana la valoarea conforma criteriilor de la Maastricht, adica sub 3% din PIB, Romania, Ungaria si Lituania avand termen 2011, Malta 2010, iar Polonia 2012.
ECOFIN urmeaza sa discute recomandarile la viitoarea reuniune din iulie, iar statele membre au la dispozitie sase luni sa arate ce masuri vor lua pentru reducerea progresiva a deficitului bugetar.
In anul 2008, Romania a avut un deficit bugetar de 5,4% din PIB. Potrivit CE, acesta s-a datorat derapajelor din sectorul cheltuielilor, ca urmare a cresterii salariilor din sectorul public si a beneficiilor sociale, a estimarilor mult prea optimiste privind veniturile bugetare si, intr-o masura mai mica, a scaderii bruste a veniturilor din ultimul trimestru al anului trecut. Cresterea deficitelor fiscale s-a datorat si lipsei eforturilor de consolidare fiscala atunci cand conditiile economice au fost favorabile.

Se vor întoarce și studenții în amfiteatre din semestrul al doilea? Universitatea București: Cursuri online în continuare, cu mici excepții. UBB: Se conturează varianta hibrid
INTERVIU cu ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu: Prin trecut și „milionul de mesageri români din Germania, ne leagă de această țară și germani un extraordinar patrimoniu comun”
Kremlinul ripostează, după imensul succes online al anchetei lui Navalnîi despre "palatul lui Vladimir Putin" / Tinerii se mobilizează în special pe Tik Tok pentru protestele anunțate sâmbătă în întreaga Rusie
Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Adica nemtii sunt la degetul nostru cel mic de la mana stanga. Poate le cedam ceva specialisti de culoare sa-i invete cum sa reduca deficitul.Ha-ha-ha-ha-ha.