Romania si-ar putea reduce la jumatate deficitul de cont curent in 2009, la aproximativ 6-7% din PIB, de la aproximativ 13% din PIB in ultimii doi ani, ca urmare a reducerii consumului si imbunatatirea ratelor negative de economisire, se arata intr-un raport Erste publicat miercuri.

"Vom vedea, foarte posibil, o imbunatatire impresionanta a deficitului de cont curent din Romania anul acesta, probabil o injumatatire la aproximativ 6-7% din PIB, de la aproximativ 13% din PIB inregistrat in ultimii doi ani. Principalul factor determinant va fi o cadere a consumului, in special pentru bunurile de folosinta indelungata, si o imbunatatire a ratelor negative de economisire”, a declarat Juraj Kotian, co-director cercetare macro ECE la Erste Group.

Analistii institutiei sunt de parere ca deprecierea monedei nationala fata de euro a permis o rectificare mai putin dureroasa a deficitului de cont curent in comparatie cu tarile care aplica regimuri de curs de schimb fix sau indexari ale monedei.

Reprezentantul Erste crede ca imbunatatirea rapida a deficitului de cont curent va genera o scadere mai puternica a Produsului Intern Brut in tarile din Europa Centrala si de Est care se vor confrunta cu acest fenomen. Pe de alta parte insa, "aspectul pozitiv pe termen scurt este acela ca tarile vor avea nevoie de mai putin capital strain pentru a finanta decalajul extern”, considera Kotian.