Banca centrala a Poloniei a coborat, miercuri, dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 3,5%, conform estimarilor analistilor, potrivit NewsIn care citeaza Reuters. Din cei 28 de analisti chestionati de Reuters, 24 au anticipat masura pe care o va lua banca centrala.

"Masura este in conformitate cu estimarile. Noile previziuni de inflatie si de crestere economica au fost, probabil, un factor decisiv. Proiectiile pot indica o incetinire a cresterii economice si o tendinta negativa a inflatiei", a declarat Grzegorz Maliszewski, economist in cadrul Millennium Bank.

Cursul valutar al zlotului a fost putin influentat de anunt.

Ministrul polonez al finantelor, Jan Rostowski, a anuntat marti o adancire a deficitului bugetar din 2009, de la 18,2 miliarde de zloti, la 27 miliarde de zloti (5,9 miliarde euro), preconizand, totodata, ca economia va creste cu 0,2%, mai putin decat se estimase anterior.

Asemenea multor state din UE, deficitul bugetar al Poloniei a crescut peste limita impusa de Uniune, in contextul in care recesiunea a scazut veniturile, iar masurile pentru sustinerea cresterii au redus bugetul de stat. In 2008, deficitul public al Poloniei a fost de 49,5 miliarde de zloti (11,25 miliarde euro), adica 3,9% din PIB.