Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Sporurile, in pericol din toamna

Ministrul Muncii, Marian Sarbu, a declarat aseara ca deocamdata plata salariilor si a pensiilor nu este in pericol, insa, in ultima parte a anului Guvernul ar putea da o ordonanta pentru neacordarea sporurilor. Pentru echilibrarea bugetului, afectat de o scadere dramatica a Produsului Intern Brut, executivul a infiintat ieri un consiliu de rationalizare a cheltuielilor publice, condus chiar de premierul Emil Boc. Consilierul primului ministru, Andreea Vass, a declarat ieri la RFI ca in trimestrul al doilea economia ar putea avea o contractie extrem de puternica: -9%.

Sindicalistii ameninta cu greva generala daca Guvernul nu renunta la reducerea de 40% a coeficientilor de salarizare

Ministerul Muncii a prezentat ieri in sedinta de Guvern coeficientii pentru stabilirea legii unice de salarizare a bugetarilor cu 40% mai mici decat cei discutati cu sindicatele. Astfel, nivelurile de salarizare vor fi cuprinse intre 5,4 si 2,3 salarii minime pe economie, insa ministrul Muncii spune ca grila ramane in continuare in negociere. Liderii Confederatiilor sindicale au declarat pentru Mediafax ca nu au fost informati despre aceasta reducere si ameninta cu actiuni de strada si chiar cu greva generala daca noua grila va fi mentinuta. Guvernul va discuta din nou pe 30 iunie legea unica. Pana atunci, Finantele vor face o evaluare privind impactul asupra bugetului.

Nemtii, mai multumiti de Dacia decat de Fiat, Ford sau Opel

Nemtii sunt mai multumiti de masinile Dacia decat de automobilele fabricate de Fiat, Ford sau Opel, arata studiul JD Power care masoara satisfactia posesorilor de masini noi. Dacia este pe locul 13 din 27 de marci, putin sub media pietei. La clasa mini a castigat Toyota Aygo, la clasa D – Renault Laguna, iar la SUV-uri, clientii s-au aratat foarte multumiti de Nissan Qashqai. JD Power face astfel de studii pe cele mai importante piete ale lumii.

Sedinta tensionata pe Bursa de Valori de la Bucuresti

Agitatie mare pe piata de capital de la Bucuresti. Actiunile societatilor de investitii financiare s-au scumpit cu peste 11% , ieri. Investitorii au reactionat la publicarea unui proiect legislativ de eliminare a pragului de deţinere la SIF-uri, de 1% din capital. Initiativa a fost salutata de investitorii care cerusera, in mai multe randuri, ridicarea pragului de detinere. In schimb, sefii SIF-urilor califica propunerea ca neconstitutionala. Principalele burse europene au închis, ieri, în creştere, susţinute de sectorul financiar. Banca Centrală Europeană anunţase cea mai mare injecţie de lichidităţi din istorie. Bursa americana a inchis indecis, dupa ce Banca Centrala americana a decis sa mentina dobanda cheie la nivelul cuprins intre 0% si 0,25%.

Scadere fara precedent a numarului milionarilor lumii

Milionarii lumii si averile lor au scazut in 2008. Criza mondiala a micsorat numarul bogatilor cu un milion si jumatate fata de 2007, pana la 8,6 milioane de persoane, arata un studiu al bancii Merrill Lynch. Numărul persoanelor foarte bogate, care au cel puţin 30 de milioane dolari pentru investiţii, a scăzut cu aproape 25% la nivel mondial. Declinul economic fără precedent a anulat doi ani de creştere masiva, iar numărul şi averea milionarilor au revenit la nivelul din 2005.

Ikea a concediat 5.000 de angajati

Retailerul suedez de mobila Ikea a concediat 5.000 de angajati din cele 35 de tari in care activeaza. Decizia vine din cauza scaderii drastice a vanzarilor. Ikea estimeaza insa ca va incheia anul fiscal cu o cifra de afaceri de 21,5 milliarde de euro si vrea sa mai deschida inca 14 magazine. In Romania, vanzarile crescusera cu 5% in primul trimestru insa in ultimele luni, cumparatorii au foat mai prudenti, spune conducerea magazinului din Baneasa.

MediaPro Music cere insolventa

MediaPro Music, casa de discuri aflata in portofoliul grupului MediaPro a solicitat Tribunalului Bucuresti intrarea in insolventa. Printre artistii sau formatiile reprezentate de casa de discuri se afla Loredana, Cargo, Timpuri Noi sau Talisman, scrie Daily Business.

Leul s-a intarit usor fata de euro la 4,228

Moneda naţională s-a apreciat usor ieri atat fata de euro cat si fata de dolar, pe fondul sentimentului pozitiv din regiune. Un euro valoreaza 4,228 lei. Moneda americana a pierdut peste 4 bani, cursul coborand la 2,996 lei/dolar.