Creditul neguvernamental a scazut cu 0,7% in mai. Ritmul anual de crestere al creditarii a incetinit la 15,9%

de Dragos Comache     HotNews.ro
Joi, 25 iunie 2009, 14:29 Economie | Finanţe & Bănci

Creditele acordate populatiei si firmelor au scazut in luna mai cu 0,7% fata de luna anterioara, pana la 199,07 milioane de lei, pe fondul diminuarii atat a componentei in lei cat si a celei in valuta, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Ritmul anual de crestere a creditarii s-a temperat fata de luna anterioara, de la 18,9% la 15,9%.

Astfel, la sfarsitul lunii mai, creditul in lei a scazut cu 0,8% fata de luna anterioara, iar creditul in valuta s-a redus cu 0,7%. Exprimata in euro, scaderea creditului in valuta a fost de 0,6%.

Creditele in valuta acordate populatiei au scazut in luna mai cu 0,5% in vreme ce finantarile in lei s-au mentinut la acelasi nivel ca in luna aprilie. Comparativ cu luna mai a anului trecut, creditul in valuta a urcat cu 30,4%, pana la echivalentul a 59,86 miliarde de lei, iar imprumuturile in moneda nationala au avansat cu 7,2%, la 40,03 miliarde de lei.

In ceea ce priveste segmentul persoanelor juridice, in mai creditele in lei au coborat cu 1,6% fata de luna anterioara si au avansat cu 2,1% comparativ cu luna mai 2008 pana la 41,89 miliarde de lei. Creditele in valuta au scazut cu 0,9% comparativ cu luna aprilie si au urcat cu 20,5% fata de aceeasi luna din 2008, la 57,28 miliarde de lei.

Creditul guvernamental, al administratiei centrale, administratiilor locale, administratiilor sistemelor de asigurari sociale, a crescut in luna mai cu 4,4%, pana la 33,18 miliarde de lei. La sfarsitul lunii mai, creditul guvernamental a inregistrat o crestere de 212,4% fata de aceeasi perioada din 2008.

Depozitele romanilor au crescut cu 0,5% in mai


Depozitele rezidentilor clienti neguvernamentali au crescut in luna mai cu 0,5% fata de luna aprilie, pana la nivelul de 155,36 miliarde de lei.  

Comparativ cu luna anterioara, depozitele in lei ale populatiei s-au majorat cu 0,5%, pana la 58,86 miliarde de lei, iar fata de finele lunii mai 2008 au avansat cu 22,4%. In ceea ce priveste depozitele in lei ale persoanelor juridice acestea au crescut cu 2,6%, pana la 40,29 miliarde de lei, insa au scazut cu 4,0% fata de aceeasi luna din 2008.

Depozitele in valuta ale rezidentilor, atat persoane fizice cat si juridice, exprimate in lei, s-au redus cu 0,9%, pana la nivelul de 56,21 milioane de lei, iar exprimate in euro, depozitele in valuta au scazut cu 0,8%, pana la 13,45 milioane de euro. Comparativ cu aceeasi luna a anului precedent, depozitele in valuta ale rezidentilor exprimate in lei au crescut cu 18,9%, iar exprimate in euro au avansat cu 3,1%.

Depozitele in valuta ale populatiei au urcat cu 17,2% daca sunt exprimate in lei si cu 1,5% exprimate in euro. In acelasi timp, depozitele in valuta ale persoanelor juridice exprimate in lei s-au majorat cu 21,5%. Exprimata in euro, cresterea depozitelor in valuta ale rezidentilor persoane juridice a fost de 5,3%.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Ce-am pierdut? Fericirea. Cantările unei lumi dispărute vin de la formația Trei Parale. Vezi partea a doua și țitera

Am pierdut totul, Fericirea, mai ales. Cred cei de la "Trei parale". O spun ei, cei care sunt în preajma fericirii mereu. Ce-ți trebuie altceva mai mult decât să știi să cânți, de la țițeră la fluier. Să culegi cântece de la țărani. Cu care te împrietenești, fluierând, culegând mere, cosind fân. De ce nu, să ai chef, la nunți și botezuri. VIDEOinterviu cu formația Trei Parale.

230 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri