"Guvernul nu a luat nicio decizie privind scaderea cu 30-40% a salariilor, in raport cu nimic, in sedinta de miercuri. Am vazut o tendinta de a amesteca legea salarizarii unice cu ideea ca astazi scad salariile si pensiile. Astazi se platesc salarii, pensii si alocatii care nu scad. Dupa aplicarea legii salarizarii unice, niciun salariu nu va scadea in raport cu cel existent", a afirmat, joi, premierul Emil Boc.

Emil Boc despre legea unica a salarizarii:

 • Rugamintea mea este sa vorbim separat de salariile si pensiile care se platesc astazi si de legea salarizarii unice, care se va aplica de la 1 ianuarie 2010.
 • Astazi se platesc salarii, pensii si alocatii care nu scad. Am constatat ca exista o tentatie de a crea o confuzie la nivelul opiniei publice intre viitoarea lege a salarizarii unice si ideea ca astazi scad salariile si pensiile. Salariile, alocatiile si pensiile se platesc acum in Romania, nu scad si nu exista niciun fel de probleme.
 • Ieri am avut o prima lectura in Guvern, asa cum a fost el prezentat de catre Ministerul Muncii, a proiectului legii unice a salarizarii.
 • Proiectul de lege intra in dezbatere publica de la 1 iulie. La inceputul toamnei urmeaza sa luam decizia politica privind forma de promovare, Guvernul nu renunta la ideea de a-si angaja raspunderea pe acest act normativ, insa decizia privind forma pe promovare va apartine Coalitiei.
 • Niciun salariu nu va scadea in raport cu cel existent, dupa introducerea acestui sistem. Unele salarii, aflate la baza piramidei, vor creste, altele, aflate in varful piramidei, vor fi incetinite sau chiar inghetate pentru o perioada de timp. Acest lucru il vom cunoaste dupa ce Ministerul Finantelor va face evaluarea financiara a propunerilor din acest proiect de lege, propuneri facute de catre Ministerul Muncii.
 • Afirmatia ca scad salariile - cu 30%, cu 40% - Guvernul nu a discutat asa ceva si nu a luat nicio decizie privind scaderea cu 30-40% a salariilor, in raport cu nimic, nici cu grile de salarizare, nici cu altceva, pentru ca o astfel de discutie nu a avut loc.
 • Noi am primit pe masa un proiect de lege asupra caruia a fost informat Guvernul si am cerut, pana marti, o analiza financiara din partea Ministerului Finantelor.

Emil Boc despre investitii:

 • Am decis ieri la nivel politic sa dam ordin de incepere a tuturor lucrarilor care au finantare asigurata de la bugetul de stat, indiderent de trimestrul pentru care este prevazuta alocatia financiara.
 • Numai o investitie continua si masiva publica in infrastructura poate asigura resursele financiare necesare economiei pentru a depasi perioada de criza si pentru a pastra locurile de munca ale romanilor.
 • Mesajul meu ca prim-ministru pentru toate structurile guvernamentale si pentru toti ordonatorii de credite este sa deschida finantarile pentru obiectivele finantate prin legea bugetului de stat.
 • Tuturor antreprenorilor si tuturor celor care deruleaza investitii, le cerem sa dea drumul la bani in economie, pentru ca banii sa ajunga acolo unde trebuie, inclusiv la salariatii care trebuie sa isi primeasca salariile aferente.
 • Putem aduce bani si din trimestrul IV in trimestrul III, pentru ca lucrarile de infrastructura sa poata fi platite la termen.
 • Am constatat ca exista probleme cu foarte multi subcontractori care nu platesc datoriile pentru cei care lucreaza - cazul Bechtel, de la Cluj, din nou a revenit in atentie. Am discutat cu Ministrul Transporturilor, Bechtel a intervenit foarte promt, fiind vorba despre un subcontractor al lucrarilor la Autostrada Transilvania, si in cazul in care cei in cauza nu vor achita catre salariati banii aferenti, li se vor desface contractele si nu vor mai desfasura lucrari de subcontractare la Autostrada Transilvania.