Romania ramane una dintre cele mai sarace state ale Uniunii Europene, cu o cota a produsului intern brut pe cap de locuitor de 46 unitati in anul 2008, potrivit datelor Eurostat. Tara noastra este urmata doar de Bulgaria, cu un PIB pe cap de locuitor de 40 unitati.

Luxemburg, cea mai bogata tara a Uniunii, are un PIB pe cap de locuitor de 253 unitati. Eurostat arata insa ca rezultatul acestui stat se datoreaza numarului mare de muncitori transfrontalieri de aici, care contribuie la Produsul Intern Brut, insa nu sunt luati in considerare drept persoane rezidente la calcularea indicatorului PIB/locuitor.

Micul ducat este urmat, la mare distanta, de Irlanda si Olanda, cu 140, respectiv 135 unitati.

Franta, Spania, Italia, Grecia si Cipru au avut un PIB pe cap de locuitor apropiat de media UE, iar Austria, Suedia, Danemarca, Marea Britanie, Finlanda, Germania si Belgia au avut un PIB pe cap de locuitor cu 10-30% peste media Uniunii.

Slovenia, Cehia, Malta, Portugalia si Slovacia au avut un PIB pe cap de locuitor cu 10-30% sub media comunitara, in vreme ce in Estonia, Ungaria, Lituania, Polonia si Letonia acest indicator a fost cu 30-50% mai mic decat media UE. In Romania si Bulgaria, PIB-ul pe cap de locuitor a fost cu 50%-60% mai mic decat media celor 27 de state membre.