Rusia ia in considerare un plan de salvare a bancilor locale, in contextul temerilor ca avansul creditelor neperformante ar putea paraliza economia tarii, potrivit NewsIn care citeaza Financial Times. Astfel, guvernul ar urma sa emita certificate de trezorerie pentru sprijinirea celor mai mari banci rusesti, iar in schimb ar urma sa primeasca actiuni preferentiale.

Spre deosebire de planul american, schema ruseasca de ajutor va permite guvernului sa detina locuri in consiliul de administratie si drept de veto.

Analistii considera ca un astfel de plan ar permite bancilor sa declare nivelul real al creditelor neperfomante, dupa curatarea bilanturilor contabile, si sa reinceapa creditarea din 2010.

Agentiile de rating Standard & Poor’s si Moody’s au avertizat ca Rusia ar putea avea nevoie de 40 miliarde de euro pentru recapitalizarea sistemului bancar.

Analistii sunt de parere ca sistemul bancar din Rusia a intrat intr-o perioada de turbulente, care nu ii vor supravietui toate bancile. In ciuda incercarilor autoritatilor de a da asigurari asupra viabilitatii institutiilor financiare rusesti, economistii cred ca actuala criza bancara este doar la inceput.

Rusia a injectat deja aproximativ 300 miliarde de ruble (6,7 miliarde de euro) pentru sustinerea sectorului bancar, dependent de capitalul strain si grav afectat de inghetarea creditarii la nivel international.