Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Ministerul Finantelor valideaza astazi bancile pentru Prima Casa. Se asteapta ca toate sa fie acceptate

Presedintele Fondului de Garantare a Creditelor, Aurel Saramet, se asteapta ca toate cele 20 banci care au depus oferte pentru programul Prima Casa sa primeasca aprobarea Guvernului. El urmeaza sa se intalneasca astazi cu reprezentantii Ministerului de Finante ca sa valideze institutiile bancare participante la program. Majoritatea au propus dobanzi cu putin sub cele stabilite de Executiv, adica maximum 4% pe an peste rata EURIBOR in cazul imprumuturilor in euro, si cel mult 2,5% pe an peste rata ROBOR la creditele in lei. Persoanele interesate pot depune dosarele de credit din 9 iulie.

Economistii: BNR va reduce marti rata dobanzii de politica monetara

Banca Nationala a Romaniei ar urma sa reduca maine dobanda de politica monetara cu cel putin 0,5 puncte procentuale, la 9%, in contextul temperarii inflatiei si deteriorarii peste asteptari a economiei in primul trimestru, considera majoritatea analistilor economici. Ei spun ca este posibila si o reducere a rezervei minime obligatorii, in special la pasivele in lei. PIB-ul a scazut, in primul trimestru, cu 6,2% fata de perioada similara a anului trecut, mai ales dupa declinul din industrie si agricultura. De la inceputul anului, BNR a redus dobanda cheie cu 0,75 puncte procentuale.

Prima Casa si pentru Agricultura

Ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, se intalneste in aceasta saptamana cu bancherii pentru a-i convinge sa acorde conditii de creditare mai avantajoase pentru agricultori. Fermierii se plang ca accesul la credite este din ce in ce mai dificil, iar ministrul Sarbu a avertizat ca daca nu va obtine intelegere de la banci va retrage toate fondurile ministerului si le va depune la CEC.

Se scumpeste din nou benzina

Benzina se scumpeste din aceasta saptamana din cauza obligatiei companiilor petroliere de a amesteca acest carburant cu combustibil bio, in proportie de 4%. Majorarea se va aplica de miercuri si va fi de 1%. Uniunea Europeana vrea ca din 2020 biocombustibilul sa reprezinte 10% din totalul carburantilor. De la inceputul anului, benzina s-a scumpit cu 15% companiile petroliere argumentand ca ajustarea s-a facut in urma cresterii cotatiei petrolului pe piata internationala. Romania produce insa 50% din necesarul de petrol.

Irakul permite firmelor straine sa-i exploateze petrolul, dupa 37 de ani

Premiera in Irak. Dupa 37 de ani, tara va concesiona saptamana aceasta exploatarea celor mai mari zacaminte petroliere din tara unor companii straine. Astfel ar urma sa obtina circa 1.700 miliarde de dolari, in urmatorii 20 de ani, pentru reconstructia tarii, ravasita de 30 de ani de razboaie si de embargo. Firmele care au obtinut concesiunile urmau sa fie anuntate astazi insa actiunea a fost amanata pentru maine. O furtuna de nisip a dus la inchiderea aeroportului din Bagdad, iar reprezentantii companiilor petroliere straine nu au putut ajunge la timp in Irak. Intre cele 31 de societati care au depus oferte se numara: Chevron, ExxonMobil sau Shell. In competitie au intrat si firme europene din Franta, Italia, Spania, Norvegia, dar si din China sau Rusia.

Maratonul de 50 de concerte i-ar fi adus lui Michael Jackson 100 de milioane de lire sterline

Ultimele concerte programate la Londra i-ar fi adus lui Michael Jackson 100 de milioane de lire sterline, potrivit unor surse citate de SundayMail. Nu se cunosc detaliile financiare ale contractului, dar, se pare ca starul ar fi primit in avans circa 10 milioane de lire sterline. Maratonul de 50 de concerte pe care insusi regele muzicii pop avea indoieli ca le va putea sustine ar fi urmat sa-l scape de o parte a datoriilor de peste 500 de milioane de dolari. Pe de alta parte, site-ul eBay a anuntat ca toti cei care au cumparat bilete pentru concertele lui Michael Jackson din iulie de la Londra isi vor primi banii inapoi.