Soarta finantistului american Bernard Madoff va fi decisa, luni, de un judecator din New York, care va pronunta sentinta in cazul autorului celei mai mari fraude din istorie, anunta AFP. Procurorii americani au cerut 150 de ani de inchisoare pentru Bernard Madoff, in varsta de 71 de ani, insa avocatii acestuia spera intr-o pedeapsa de doar 12 ani de detentie.

"Amploarea, durata si natura infractiunilor comise de Madoff fac ca acesta sa merite pedeapsa maxima prevazuta de lege", afirma procurorul Lev Dassin, intr-un memorandum. Dassin a solicitat condamnarea la 150 de ani de inchisoare sau "la un numar de ani care sa asigure faptul ca Madoff va ramane in inchisoare tot restul vietii si care sa ii descurajeze" pe altii sa actioneze in acelasi fel.

Bernard Madoff a pledat vinovat pentru frauda si spalare de bani in luna martie. Pe parcursul a doua decenii, el a delapidat in jur de 65 de miliarde de dolari, iar sentinta maxima pentru acuzatiile aduse ar putea ajunge la 150 de ani in inchisoare.

De cealalta parte, avocatii lui Bernard Madoff spera, insa, sa obtina o sentinta de numai 12 ani, avand in vedere si varsta clientului lor, potrivit Reuters. Avocatii lui Bernard Madoff l-au rugat pe judecatorul care se ocupa de caz sa nu ii dea clientului lor pedeapsa pe viata, sustinand ca nu ar trebui ca judecatorul sa cedeze presiunilor din partea persoanelor care au fost inselate si urmaresc sa se razbune. Avocatii lui Bernard Madoff considera ca 12 ani de inchisoare ar fi suficienti pentru a promova respectul pentru lege, dar chiar si o sentinta de 20 de ani ar fi acceptabila.