Banca Reglementelor Internationale (BRI) a cerut luni guvernelor sa stopeze programele de relansare economica imediat ce sectorul financiar isi va reveni, temandu-se ca aceste planuri ar putea induce prea multe pusee inflationiste si protectionism in sistemul economic, relateaza AFP.

"Imediat ce vor aparea semnele incontestabile ale revenirii, trebuie pus capat rapid acestor masuri de stimulare", a afirmat directorul general al BRI, Jaime Caruana.

Programele de relansare ating 5% din PIB-ul mondial si au ca scop combaterea efectelor celei mai grave crize economice de la al Doilea Razboi Mondial.

BRI avertizeaza insa ca sistemul financiar trebuie sa fie complet restabilit inainte de a lua in calcul o iesire din criza.

Bancile trebuie sa se debaraseze in continuare de activele toxice, sa-si reduca supracapacitatile si sa-si intareasca fondurile proprii, considera BRI.

Una dintre aceste etape ar putea deja sa fi fost atinsa, a estimat sambata Consiliul de stabilitate financiara (CSF), organism insarcinat cu supravegherea finantelor internationale.

"Am regasit, mai mult sau mai putin, nivelul la care eram inainte de falimentul Lehman, dar nu am reusit sa revenim la cel dinaintea crizei", a explicat presedintele CSF, Mario Draghi.

"Cand va sosi acel moment, va trebui sa incercam sa ne coordonam strategiile de iesire" din criza, a precizat el.

Caruana a avertizat ca "o intarziere in aceasta dezangajare a sectorului public nu va face decat sa permanentizeze distorsiunile asupra concurentei", desi, recunoaste el, este dificil de stabilit ce e mai bine: o iesire precoce sau una tardiva.

"O iesire precoce ar fi hazardata", dar "ar fi si mai hazardata o dezangajare tardiva si lenta", potrivit sefului BRI.

O data sistemul bancar stabilizat, BRI recomanda reducerea cheltuielilor publice si majorarea impozitelor, imediat ce cresterea stabila va reveni, la nivel mondial.