Statele membre ale zonei euro au depasit cea mai dificla perioada a crizei economice, insa, cresterea somajului si scaderea stocurilor vor ingreuna revenirea economiei, se arata intr-un raport al Comisiei Europene citat de Reuters. CE a precizat ca programul de stimuli fiscali implementat in cele 16 state din zona euro a dat roade, iar guvernele trebuie sa revina la prudenta fiscala dupa ce economia va reintra pe crestere.

"Semne timpurii care arata o imbunatatire a economiei au fost vizibile in ultimele saptamani. (...) Cea mai grea perioada pare sa fi trecut in ceea ce priveste contractia Produsului Intern Brut (PIB), prognoza de primavara preconizand o crestere usoara in 2010", se arata in raportul CE.

Economia zonei euro, puternic afectata de criza financiara, a scazut cu 2,5% in primul trimestru al acestui an comparativ cu trimestrul anterior.

Analistii estimeaza o contractie mai redusa in trimestrele urmatoare, dar cresterea somajului si scaderea stocurilor sunt principalele amenintari ale acestui scenariu, a avertizat Comisia Europeana.