Banca Nationala a Romaniei (BNR) a trimis spre dezbatere Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) un proiect de regulament pentru aplicarea standardelor internationale de raportare contabila la nivelul situatiilor financiare individuale ale bancilor, a declarat, luni, Adelina Blajanu, economist in cadrul bancii centrale, citata de NewsIn. Totodata, BNR a trimis proiectul de regulament si Ministerului Finantelor Publice (MFP), pentru informare.

"La nivelul BNR a fost elaborat un proiect de regulament pentru aplicarea IFRS (normele internationale de raportare contabila) pentru situatiile financiare individuale, care a fost transmis ARB pentru propuneri si observatii, precum si MFP pentru informare. Nu avem insa o data fixa pentru aplicarea proiecului, insa bancile vor fi anuntate in timp util", a spus Blajanu.

Pe de alta parte, economistul BNR sustine ca implementarea IFRS la nivelul situatiilor financiare individuale ale bancilor este un proces costisitor, in primul rand din cauza modificarii sistemelor informatice, dar si a pregatirii personalului bancar.

"Trebuie gasita o metoda optima pentru implementarea proiectului, care nu este un proces usor", a mai spus ea.

Pe de alta parte, secretarul general al ARB, Radu Negrea, a subliniat ca "asociatia bancilor discuta cu BNR inca de acum 3 ani, cand bancile au anuntat ca sunt in masura sa aplice IFRS".

"Bancile au facut eforturi si se pregatesc de ani de zile, a ramas o problema doar la nivel de decizie", considera Negrea.

In acelasi timp, directorul general al Directiei de Reglementari Contabile in cadrul MFP, Georgeta Petre, a mentionat ca "standardele internationale presupun o complexitate mai ridicata a informatiilor decat standardele nationale, care insa prezinta si ele informatii complete".

"Foarte multe elemente din standardele nationale sunt preluate din IFRS, iar aspectul esential al trecerii la standarde internationale nu e obtinerea de informatii, ci modalitatea de prezentare si obtinerea de note explicative, pentru ca informatiile sa fie intelese mai bine", a mai spus Petre.

La finalul lunii martie, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, declara ca banca centrala vrea sa aprobe trecerea la normele internationale de contabilitate pana la finalul acestui an.