Analiza porneste de la faptul ca plafonul aferent anului in curs este suficient doar pentru garantarea a aproximativ 20.000 de credite
Or, in conditiile in care dobanzile la Prima Casa vor fi mult mai mici decat cele la creditele ipotecare si imobiliare obisnuite acordate in prezent de banci, este firesc ca acest program sa starneasca interesul celor care se inscriu in conditiile de eligibilitate ale programului.
"Insa nici nu a demarat programul si deja primele acuzatii se fac auzite. Unii afirma ca acesta este gandit special pentru chiriasii locuintelor ANL care urmeaza sa fie scoase la vanzare. Altii spun ca Prima Casa va da sansa unor costuri de creditare mai reduse pentru clientela politica a partidelor care compun coalitia guvernamentala. Mai sunt si unii care afirma ca Prima Casa reprezinta un balon de oxigen acordat speculatorilor imobiliari si dezvoltatorilor care si-au vazut injumatatite averile dupa prabusirea preturilor locuintelor", noteaza Alin Iacob.
Iar aceste remarci reprezinta doar un simplu foc de paie fata de valvataia care se va declansa daca vor exista suspiciuni in legatura cu modul in care se va derula, concret, acordarea creditelor prin intermediul programului.
Propunerile Conso.ro:
- La sediul fiecarei unitati a bancilor care vor face parte din program, dar si pe site-ul acestora, ar trebui afisata lista completa a actelor si documentelor care trebuie prezentate la banca.
- La nivelul fiecarei banci ar trebui realizat un registru centralizator, care sa fie postat si pe site-ul bancii, si care sa contina numerele de ordine aferente dosarelor de credit complete depuse la banca. In felul acesta, un solicitant de imprumut din Vaslui, de exemplu, va fi sigur ca solicitarea sa se va bucura de atentia bancii in aceeasi masura ca si a unuia din Bucuresti.
- Stabilirea unei reguli privind numarul maxim de banci la care un solicitant sa aiba dreptul sa-si depuna dosarul. Pentru ca este probabil ca oamenii vor fi tentati sa-l depuna la mai multe banci, pentru a fi siguri ca vor primi finantarea.
- Identificarea unui mecanism eficient de control al respectarii criteriilor de eligibilitate de catre solicitanti. Bunaoara, declaratia pe propria raspundere prin care solicitantul declara ca nu detine o proprietate in conformitate cu prevederile legii nu ar trebui sa ramana un simplu petic de hartie fara valoare, ci ar trebui sa poata fi rapid si riguros verificata inainte de acordarea creditului.
Guvernul ar trebui sa stimuleze munca si economisirea, nu cheltuielile si creditele.
O sa fim o natie de sclavi.
Daca ai plecat din tara si ai nevoie de locuinta....vino inapoi si munceste aici....si fa-ti credit pe banii care ii obtii aici...sa vezi si tu cum e. Daca nu, fa-ti frate credit in tara unde prestezi si lasa-ne pe noi in pace in saracia noastra si cu posibilitatile noastre ca ne-am saturat sa veniti voi cu buzunaru' plin de euroi si sa ne dati peste cap toata economia si piata imobiliara!!
Atat mai trebuia.....sa va dea voie guvernu' sa va faceti credit pentru "prima teapa" cu dosar pe venituri obtinute in "afara"....
Halal!
Si uite comentarii la voi:
"Toti astia care au plecat vor acum inapoi la pomana"
"Daca ai plecat din tara si ai nevoie de locuinta....vino inapoi si munceste aici"
"Bai nene, lasa-ne odata cu venitul tau in tara!!! Ramai acolo si lasa-ne pe noi. Ai plecat, ramai sanatos acolo. "
Obiectiv vorbind, va mandriti cu comentariile voastre ?
P.S. Sper ca remarcati ca nu am mentionat ca ale voastre comentarii sunt bune sau rele, ci doar am intrebat daca va mandriti cu ele...
Nu vad de ce faptul ca am plecat mi-ar diminua drepturile.
Programul nu presupune ca trebuie sa nu fi plecat din tara. Atat timp cat esti cetatean roman si indeplinesti cerintele programului (nu ai o locuinta pe teritoriul Romaniei), esti posibil beneficiar.