BNR ar putea decide, in cadrul Consiliului de Administratie de marti, reducerea dobanzii de politica monetara, de la 9,5% la 9%, sustin analistii financiari-bancari. Potrivit unui studiu intern realizat de Asociatia Analistilor Financiar-Bancari din Romania, 86% dintre participanti au estimat ca Banca Nationala ar putea lua aceasta masura, in urma deteriorarii peste asteptari a mediului economic in primul trimestru din 2009. De asemenea, analistii nu exclud o scadere a rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei, pentru asigurarea unei lichiditati permanente in piata.

Analistii subliniaza ca situatia economiei romanesti s-a agravat peste asteptari in primul trimestru si ca, in aceste conditii, actualul nivel al dobanzii de politica monetara este prea ridicat. Produsul intern brut al Romaniei a scazut in primul trimestru cu 6,2% fata de perioada similara din 2008, arata datele INS, mai ales dupa declinul din industrie si agricultura.

"Activitatea economica s-a contractat mult peste asteptarile analistilor si chiar ale bancii centrale in primul trimestru. Prin urmare este nevoie de taierea dobanzii cheie", a declarat, pentru NewsIn, Nicolaie Alexandru Chidesciuc, senior economist al ING Bank Romania.

El mizeaza pe scaderea dobanzii cheie la 9%, de la 9,5% in prezent, dar nu exclude nici o reducere mai puternica, cu 0,75 puncte procentuale.

In acelasi timp, Chidesciuc estimeaza ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) va reduce rezervele minime obligatorii pentru pasivele bancilor in moneda nationala, de la 18% in prezent, pe fondul necesitatii de a asigura o lichiditate permanenta in piata bancilor.

De la inceputul anului, BNR a redus dobanda cheie cu 0,75 puncte procentuale.