Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

BNR: Contractia economiei, pune probleme mai mari in Romania decat in alte tari

Contractia economiei este mai problematica in Romania decat in alte tari, din cauza nivelului mic al Produsului Intern Brut pe cap de locuitor. Raportul anual al BNR privind stabilitatea financiara, mai estimeaza ca reducerea decalajelor fata de Uniunea Europeana este afectata de cresterea somajului si de scaderea investitiilor private. Banca Centrala considera ca, in acest context, esentiale sunt atragerea fondurilor europene si investitiile publice. Pe acest fundal, increderea in economia romaneasca a crescut in iunie cu 1,2 puncte fata de luna trecuta, mai lent decat media din Uniunea Europeana, de 3,2 puncte.

Ilie Sarbu va propune reducerea TVA la 5% pentru alimente pentru a combate evaziunea fiscala

Taxa pe valoare adaugata pentru alimente trebuie scazuta la 5%. Este propunerea pe care ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, o va face lunea viitoare, in sedinta coalitiei. Reactia sa vine dupa ce patronii din agricultura si din industria alimentara au cerut reducerea imediata a TVA pentru produsele agricole pentru a diminua efectele evaziunii fiscale mai ales din panificatie si industria mezelurilor.

Pogea: Toate cele 20 de banci sunt eligibile pentru Prima Casa, conventiile se semneaza dupa 2 iulie

Toate cele 20 de banci care au depus oferte pentru programul guvernamental Prima Casa sunt eligibile. Semnarea conventiilor de garantare de catre fiecare banca se va face dupa data de 2 iulie, a spus ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea. El estimeaza ca programul se va putea aplica pana in 15 iulie. Pe de alta parte, cei care i-au credite in sistemul Prima Casa ar putea plati dobanzi si mai mici. Euribor la trei luni, in functie de care este calculata rata dobanzii in programul "Prima Casa", a scazut ieri la un nou minim istoric. Evolutia vine dupa ce Banca Centrala Europeana a redus dobanda cheie la un minim record de 1% si a injectat sute de miliarde de euro in piata financiara.

Problemele sectorului bancar est european ar putea accelera vanzarea Bancii Transilvania, cu o capitalizare de 400 milioane dolari. Evaluarea apare intr-o analiza a agentiei Reuters. Aceasta mai scrie ca in contextul actual, institutiile de credit mari, precum Deutsche Bank, Santander si HSBC, vor avea oportunitatea sa cumpere active detinute de rivalii din Vest si ar putea cumpara unele banci locale. In acest fel ele ar putea patrunde pe pietele din regiune dupa ce initial au ratat startul.

BNR: Rata restantelor firmelor din sectoarele imobiliar si constructii, mai mare decat cea pe intreaga economie

Rata restantelor firmelor din sectoarele imobiliar si constructii este mai mare decat cea pe intreaga economie, arata raportul anual al BNR. Riscurile din creditarea pe aceste sectoare au crescut cel mai mult in ultimii ani, spun bancherii. Deteriorarea sectorului imobiliar a dus la scaderea cu peste 40% a tranzactiilor imobiliare din Bucuresti in ultimele cinci luni, arata datele notarilor publici.

Emil Boc: Voi fi necrutator cu ministerele care nu au cheltuit banii alocati pentru investitii

Premierul Emil Boc avertizeaza ministerele care nu au cheltuit banii alocati pentru investitii. Li se vor lua fondurile necheltuite si vor fi date altor ministere, dupa ce Guvernul va face in zilele urmatoare o analiza a activitatii dupa primele 6 luni. Executivul a cheltuit doar putin peste un miliard de euro pentru investitii, din cele circa 9 miliarde de euro cat si-a propus pentru acest an. Intre timp partenerul de coalitie PSD a cerut din nou ieri schimbarea politicii economice.

Primarul Oprescu vrea sa mute supermarketurile in afara Capitalei

In trei ani, toate supermarketurile vor fi mutate in afara Bucurestiului. Este ambitia primarului general Sorin Oprescu pentru a fluidiza traficul. Actiunea face parte dintr-un plan urbanistic mai amplu care ar urma sa fie elaborat dupa consultari cu urbanisti si arhitecti.

Leul s-a stabilizat usor peste 4,21 lei/euro la finele sedintei, dupa o sesiune volatila

Cursul oficial leu-euro a urcat usor ieri pana la 4,217, intr-o sedinta cu o volatilitate ridicata. Fata de dolar, moneda nationala s-a depreciat cu aproape doi bani pana la 3,008 unitati/dolar.

Bursa de pe Wall Street a prins elan spre finalul sedintei

Bursa americana a urcat ieri circa un procent sustinuta de actiunile din sectorul energetic. Si bursele europene au inchis ieri pe plus pe fondul cresterii sectoarelor bancar si energetic. Bursa de la Bucuresti a inchis, insa in scadere usoara pe una dintre cele mai scazute lichiditati din ultimele cinci luni.

Bernard Madoff, condamnat la 150 de ani de inchisoare

Omul de afaceri american Bernard Madoff, autorul uneia dintre cele mai mari fraude din istorie, a fost condamnat ieri la 150 de ani de inchisoare. Este pedeapsa maxima ceruta de procurori pentru escrocheria imensa pe care a pus-o la cale. Finantistul, in varsta de 71 de ani, recunoscuse ca a derulat o schema piramidala cu fonduri de 65 de miliarde de dolari, timp de 20 de ani, in care a folosit banii noilor clienti pentru a plati profituri fictive investitorilor anteriori. In urma scandalului Madoff, Comisia Europeana propune inasprirea reglementarilor privind fondurile mutuale.