UPDATE BNR a redus dobanda de politica monetara la 9% si RMO la 15%

de Dragos Comache     HotNews.ro
Marţi, 30 iunie 2009, 12:51 Economie | Finanţe & Bănci


Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a hotarat reducerea dobanzii de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, la 9% pe an incepand cu data de 1 iulie, se arata intr-un comunicat al bancii centrale. De asemenea, membrii CA au decis reducerea ratei rezervelor minime obligatorii la 15% pentru pasivele in lei si la 35% pentru pasivele in valuta.

Nivelul rezervelor minime obligatorii va cobora, incepand cu perioada de aplicare 24 iulie-23 august, de la 18% la 15% pentru pasivele in lei si de la 40% la 35% pentru cele in valuta.

BNR a hotarat in data de 31 martie ca, incepand cu perioada de aplicare 24 mai-23 iunie 2009, rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta cu scadenta reziduala mai mare de doi ani sa fie zero, astfel incat reducerea rezervelor minime in valuta se aplica pentru scadentele mai mici de doi ani.

In urma reducerii dobanzii de referinta, incepand cu data de 1 iulie, rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se reduce la nivelul de 5,0% pe an de la 5,5%, iar rata dobanzii pentru facilitatea de credit (Lombard) va fi de 13,0% pe an fata de 13,5%. In acelasi timp, rata dobanzii penalizatoare pentru deficitul de rezerve minime obligatorii constituite in lei se reduce la 19,5%, incepand cu perioada de aplicare 24 iulie-23 august 2009, de la 20,25%.

Reducerea dobanzii cheie, de la 9,5% la 9%, era asteptata de analistii financiari. Potrivit unui studiu intern realizat de Asociatia Analistilor Financiar-Bancari din Romania, 86% dintre participanti au estimat ca Banca Nationala ar putea reduce dobanda de politica monetara, in urma deteriorarii peste asteptari a mediului economic in primul trimestru din 2009. De asemenea, analistii nu excludeau o scadere a rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei, pentru asigurarea unei lichiditati permanente in piata.

Scaderea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta a surprins insa piata.

BNR mai arata ca va continua "utilizarea activa a operatiunilor de piata in vederea gestionarii adecvate a lichiditatii din sistemul bancar".

BNR: Procesul de dezinflatie continua

"Analiza celor mai recente date statistice evidentiaza continuarea procesului de dezinflatie, rata anuala a inflatiei coborand la nivelul de 5,95% in luna mai 2009 fata de 6,45% in luna aprilie, pe fondul temperarii dinamicii preturilor administrate si a celor volatile. Inflatia de baza CORE2 ajustat – calculata prin eliminarea impactului preturilor administrate, al celor volatile (legume, fructe, oua si combustibili) si al taxei pe viciu – a scazut la nivelul de 5,04% in luna mai, fata de 5,51% in luna precedenta, reflectand scaderea cererii agregate", se arata in comunicatul extins al BNR.

Se constata o ajustare mai rapida decat cea prevazuta anterior a deficitului extern aflata in corelatie cu accentuarea declinului activitatii economice interne, in contextul manifestarii efectelor crizei economice si financiare pe plan mondial.

In planul evolutiilor monetare, se remarca incetinirea semnificativa a cresterii creditului acordat sectorulului privat, in special in ceea ce priveste imprumuturile catre firme, dinamica anuala a acestuia atingand minimul ultimilor sapte ani, atat la nivel agregat, cat si pe componente.

Rata medie a dobanzii interbancare s-a apropiat de nivelul ratei dobanzii de politica monetara, arata reprezentantii BNR. Ratele medii ale dobanzilor la depozitele noi la termen si la creditele noi, desi au consemnat evidente ajustari descendente, raman distorsionate comparativ cu nivelul dobanzii de politica monetara. In acelasi timp, a avut loc o temperare semnificativa a volatilitatii cursului de schimb al leului pe fondul refacerii graduale a apetitului global pentru risc al investitorilor financiari si al scaderii accentuate a deficitului de cont curent al Romaniei in prima parte a anului curent, precum si in contextul incheierii de catre Romania a aranjamentului multilateral de finantare externa cu Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si alte institutii financiare internationale.

Evolutiile mentionate, coroborate cu perspectivele continuarii procesului dezinflationist in urmatoarele luni, evidentiaza necesitatea calibrarii politicii monetare pentru asigurarea unui ansamblu al conditiilor monetare reale, adecvat atat convergentei ratei inflatiei catre obiectivele stabilite pe termen mediu, cat si pentru revitalizarea sustenabila a procesului de creditare a economiei romanesti.

BNR: Aceste decizii vor contribui la asigurarea unui nivel adecvat al lichiditatii si la revenirea graduala a ratelor dobanzilor

Consiliul de administratie al BNR considera ca deciziile luate marti vor contribui la asigurarea unui nivel adecvat al lichiditatii si la revenirea graduala a ratelor dobanzilor practicate de bancile comerciale, atat la depozite cat si la credite, la pozitia functionala fireasca in raport cu rata dobanzii de politica monetara.
 
Totodata, acesta reitereaza ca implementarea ferma si consecventa a mix-ului echilibrat de politici macroeconomice - monetara, fiscala, de venituri, precum si a reformelor structurale convenite in cadrul aranjamentului multilateral de finantare externa de la institutiile financiare internationale este esentiala pentru consolidarea procesului de dezinflatie si a stabilitatii financiare.

BNR va monitoriza atent evolutiile interne si ale mediului economic international astfel incat, prin adecvarea instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea  stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare.

Analistii cred ca decizia BNR va duce la scaderea dobanzilor si va stimula creditarea

Nicolaie Alexandru Chidesciuc, senior economist al ING Bank Romania, a declarat pentru HotNews.ro ca, intr-o prima faza, impactul deciziei BNR va fi redus, deoarece piata se astepta la reducerea cu 0,5 puncte procentuale a dobanzii de politica monetara. "Aceste trei decii zle BNR se vor vedea in activitatea de creditare mai tarziu", a precizat acesta.

"Decizia de relaxare a politicii monetare va contribui la reluarea creditarii: dobanda la creditele in lei ar putea sa scada pe finalul trimestrului trei, iar activitatea de creditare va inregistra o revigorare spre finalul anului 2009 - inceputul lui 2010", este de parere Chidesciuc.

"Impactul acestor decizii se va materializa in scaderea dobanzilor la credite si depozite, prin scaderea dobanzilor din piata monetara. In final, decizia BNR va constitui un stimul pentru creditare si pentru activitatea economica in ansamblu", a precizat si Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank Romania.

In privinta impactului asupra creditarii, Ionut Dumitru spune ca decizia BNR reprezinta un stimul pentru creditare, atat prin dobanzi mai mici, cat si prin surse suplimentare de finantare a creditarii. "Insa, trebuie sa avem in vedere si cererea solvabila de credite, care nu este in acest moment foarte ridicata pentru a putea anticipa o revigorare a creditarii in volume foarte consistente. Gradul de indatorare a persoanelor fizice este unul relativ ridicat, iar potentialul de creditare suplimentara nu este unul foarte mare, mai ales datorita perspectivelor nu foarte favorabile in ceea ce priveste situatia financiara a gospodariilor", a declarat oficialul Raiffeisen Bank.

"Fara indoiala ca un cost al creditului mai mic este un stimul pentru activitatea economica in ultima instanta, prin stimularea creditului catre sectorul privat. Insa, cererea solvabila relativ scazuta este un factor care limiteaza potentialul de creditare catre sectorul privat. In acest context, un stimul semnificativ mai important pentru economie ar putea fi reprezentat de lansarea la o scara mare a lucrarilor de investitii publice", a continuat Ionut Dumitru.

Reducerea dobanzii cheie nu va avea impact asupra cursului de schimb

Decizia nu va avea impact asupra cursului de schimb, sunt de parere cei doi analisti, avand in vedere ca piata se astepta la o reducere a dobanzii de politica monetara.

Nicolae Alexandru Chidesciuc a precizat insa ca "deprecierea monedei nationale nu este neaparat un lucru rau. Deprecieri suplimentare ale leului, dar nu excesive, pot fi suportate de economie si chiar pot ajuta economia. Acestea vor permite ratelor de dobanda sa scada si sa stimuleze cererea".

Relaxarea politicii monetare trebuie sa continue

Reprezentantul ING Bank a spus ca pentru stimularea economiei este nevoie de noi reduceri a ratei dobanzii cheie. "Decizia de azi va trebui continuata cu alte decizii, deoarece bancile se confrunta cu o lipsa a cererii solvabile si este nevoie de reduceri suplimentare care sa transforme o parte a cererii in cerere solvabila", a declarat acesta.

Chidesciuc a mai spus ca vom mai putea vorbi de o explozie a activitatii de creditare, oricat de mult s-ar reduce rezervele minime obligatorii. "Vom avea o reluare lenta a creditarii. Nu va mai exista un ritm de crestere a creditarii ca acela din urma cu un an, care era nesustenabil", a incheiat acesta.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2934 vizualizari

 • +6 (6 voturi)    
  Asta e o stire importanta! (Marţi, 30 iunie 2009, 13:02)

  Catalin [anonim]

  Se vede ca doar BNR e capabila sa ia masuri anti-criza! O stire cu adevarat importanta.

  Acum trebuie doar sa urmarim daca surplusul de bani care sunt "eliberati" prin aceasta reducere a rezervelor minime sunt indreptate spre creditare. Tare mi-e ca in lipsa unor masuri clare de sustinere a mediului privat - prin reducerea reala a fiscalitatii - acest surplus va pleca din tara (ca si precedentul surplus eliberat la ultima reducere a rezervei minime garantate, din primavara).
  • 0 (4 voturi)    
   Punct de vedere (Marţi, 30 iunie 2009, 14:13)

   xyz [anonim] i-a raspuns lui Catalin

   Legat de banii pe care bancile ar putea sa ii scoata din tara - nu inteleg de ce noi romanii ne aratam lezati de o asemenea varianta. Bancile au adus acesti bani de acasa si, daca vor, la fel pot pleca acasa cu ei. Daca va ganditi ca au facut profit aici si au "datoria" sa faca afaceri in continuare, ganditi pagubos. Banii sunt ai lor, i-au inmultit aici si pot pleca tot cand vor ei. Daca nu ne convine, sa facem afaceri cu banii nostri! A, nu avem? Pai de ce? Aici e de lucrat, nu la "miloaga".
   • +2 (4 voturi)    
    Nu ma simt lezat (Marţi, 30 iunie 2009, 14:50)

    Catalin [anonim] i-a raspuns lui xyz

    Sunt banii bancilor, e dreptul lor sa ii foloseasca asa cum vor.

    Sunt insa frustrat de faptul ca guvernul nu gaseste acele masuri necesare sprijinirii mediului de afaceri romanesc, ca sa putem beneficia si noi de banii acestia.

    Sunt convins ca daca bancile ar avea cui sa dea acesti bani, in tara, ar face acest lucru. Dasr cum sa relansezi creditarea cand firmele in Romania crapa pe capete? E de ajuns sa vedem cate insolvente apar zilnic doar.
    • 0 (2 voturi)    
     ... (Marţi, 30 iunie 2009, 15:46)

     xyz [anonim] i-a raspuns lui Catalin

     Ma bucur ca exista si oameni ca tine care vad adevarata fata a lucrurilor. Sunt multi insa care accepta praful aruncat de guvern in ochi, blamand bancile ca ar retrage banii "miseleste" din tara. (vezi articolele marelui blogger Popa). De parca ne-ar datora ceva pentru ca i-am primit la noi in tara sa faca afaceri.
   • +1 (1 vot)    
    ce gandire!? (Marţi, 30 iunie 2009, 17:28)

    kllaus [anonim] i-a raspuns lui xyz

    nu cred ca spune cineva ca bancile straine ar fi de vina. Tot BNR este de vina pentru ca nu reuseste sa reglementeze o piata vitala pentru economia tarii, cea bancara. Daca o piata de genul fructelor de mare nu functioneaza corect, se poate reglementa azi sau chiar la anul urmator, insa cand e vorba de credite ipotecare care implica contracte pe perioade de 40 de ani, cred ca trebuie intervenit foarte ferm si transparent, si in favoarea cetatenilor. Cine vrea sa faca afaceri cinstit poate sa ramana, cine nu poate sa se care la mama lui. Nu cred ca nu au dreptul sa faca profit , dar acesta trebuie sa respecte limitele bunului simt.
   • 0 (0 voturi)    
    Inexact! (Miercuri, 1 iulie 2009, 6:23)

    Garett [anonim] i-a raspuns lui xyz

    Banii i-au adus de acasa, i-au dat cu camata la dobanzi si comisioane uriase fara sa-i controleze nimeni, in speta BNR, iar acum isi repatriaza profiturile uriase. iar daca vor avea probleme finaniciare vor alerga tot la BNR sau bor cere bani de la buget, tocmai pentru ca nu mai exista RMO ca un back-up!
  • 0 (0 voturi)    
   Mai usor cu laudele pe scari (Miercuri, 1 iulie 2009, 6:19)

   Garett [anonim] i-a raspuns lui Catalin

   Iar aveti sarcina de serviciu la BNR scrierea de comentarii??? Care e marea realizare?? Ca intr-o perioada in care dobanzile de referinta FED si BCE sunt la un minim istoric de 0.25 si respectiv 1%, BNR in marea sa marinimie a consimtit reducerea ei la....9%?
 • +7 (7 voturi)    
  politica... (Marţi, 30 iunie 2009, 13:18)

  Florin D. [anonim]

  Cand vor scadea si bancile dobinzile si cand va reglementa cineva odioasele "comisioane de administrare" ?
  • +6 (6 voturi)    
   CC (Marţi, 30 iunie 2009, 13:52)

   alex [anonim] i-a raspuns lui Florin D.

   Cand o sa le dea Consiliu Concurentei o amenda de cateva zeci de milioane de EUR la fiecare in parte.
   • 0 (0 voturi)    
    Siiigur ca da! (Miercuri, 1 iulie 2009, 6:24)

    Garett [anonim] i-a raspuns lui alex

    Cand o zbura .....!
 • +1 (1 vot)    
  eliminarea RMO (Marţi, 30 iunie 2009, 13:31)

  minimi [anonim]

  in martie se stabilea RMO zero pentru pasivele in valuta cu scadenta reziduala mai mare de doi ani (http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-5673126-update-bnr-redus-dobanda-cheie-9-5-mentinut-nivelul-rezervelor-minime-obligatorii.htm)

  reducerea de acum la 35% este numai pentru cele sub 2 ani? sau am ratat vreun comunicat BNR in care s-au razgandit sa mai elimine RMO pentru pasive cu scadenta mai mare de 2 ani?
 • +3 (3 voturi)    
  interesant (Marţi, 30 iunie 2009, 13:46)

  adishaq [utilizator]

  oare cum va evolua acum cursul de schimb, curs care se stabilizase la niveluri destul de ridicate???
  • +3 (3 voturi)    
   curs (Marţi, 30 iunie 2009, 14:00)

   m [anonim] i-a raspuns lui adishaq

   va scadea la 4,15 -4,17
   • +2 (2 voturi)    
    teoria vs practica (Marţi, 30 iunie 2009, 14:24)

    alex [anonim] i-a raspuns lui m

    Teoria zice ca moneda careia i se scade dobanda se depreciaza. Deci in teorie leul ar trebui sa se deprecieze fata de EUR dupa scaderea dobanzii.

    Practica ultimelor luni a dovedit ca taierile de dobanda sunt vazute ca un semn al unei politici monetare si economice de combatere agresiva a crizei. Si atunci asteptarile investitorilor sunt ca tara respectiva va iesi din criza mai rapid, si atunci moneda se apreciaza.

    Si eu cred ca leul se va aprecia putin in urmatoarele zile.
 • +2 (4 voturi)    
  bnr (Marţi, 30 iunie 2009, 14:22)

  mihai [anonim]

  pacat ca avem clasa politica.....altfel tara asta ar merge bine....oricum numai bnr ia masuri anticriza....bravo bnr
 • 0 (0 voturi)    
  singurul cistigator e statul (Marţi, 30 iunie 2009, 20:33)

  nastratin pogea [anonim]

  Scaderea dobinzii de referinta nu se va reflecta in dobinda platita de persoane fizice sau firme ci doar de ... stat, adica ministerul finantelor care se imprumuta de la bancile comerciale in nestire pentru compensarea deficitului bugetar. Parca in bugetul pe anul asta erau prevazuta o crestere economica de 4% cresterea cheltuielilor fata de anul trecut cu vro 10% etc.
 • +1 (1 vot)    
  Viteza de rotatie a monezii ! (Miercuri, 1 iulie 2009, 6:48)

  Danut D Deleanu [utilizator]

  @ Scaderea vitezei de rotatie banca-client-stat-banca duce la sinucidere!DDD
 • 0 (0 voturi)    
  Stati linistiti la locurili voastre (Miercuri, 1 iulie 2009, 9:57)

  abc [anonim]

  Banii eliberati prin reducerea RMO nu vor ajunge in economie ci vor fi imprumutati de Pogea pentru plata pensiilor. Vedeti aici:

  http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-5875212-nu-poate-bnr-reduca-rmo-atat-cat-poate-statul-imprumute.htm


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by