Comisia Europeana va vira prima transa, de 1,5 miliarde de euro, din imprumutul de 5 miliarde de euro acordat Romaniei, la sfarsitul lunii iulie, a anuntat ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, la inceputul sedintei de Guvern, de marti, 30 iunie. Executivul a ratificat memorandumul de intelegere dintre Comunitatea Europeana si Romania si a Acordului de imprumut.

Vor exista cinci transe de imprumut si vor fi eliberate pana in 2011. A doua transa de imprumut, de 1 miliard de euro, va ajunge in trimestrul IV 2009. Astfel, in acest an, Romania va primi 2,5 miliarde de euro. A treia transa, de 1,15 miliarde de euro, va fi transferata in trimestrul II al anului viitor, iar a patra transa, de 1,2 miliarde de euro, va fi virata in trimestrul IV. Practic, in 2010, Romania va primi in total 2,35 miliarde de euro. Ultima transa, de 150 de milioane de euro, va fi trimisa in trimestrul II din 2011.

Banii de la Comisia Europeana vor merge la Ministerul Finantelor pentru acoperirea deficitului bugetar.

Acest imprumut face parte din pachetul financiar de suport in valoare de 20 de miliarde de euro acordat Romaniei de Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala.