Economia Turciei a inregistrat o cadere record de 13,8% in primul trimestru al anului, in raport cu perioada similara a anului trecut, confirmand oficial ca aceasta tara, altadata aflata in plin boom economic, a intrat in recesiune, anunta AFP.

Economistii se asteptau la o scadere de circa 12 puncte procentuale, insa cifra record publicata de Institutul turc pentru statistica le-a depasit lejer asteptarile.

Banca centrala estimase o contractie economica de 10%, urmata de o revenire a cresterii in trimestrul IV si stabilizarea mediului la jumatatea anului viitor.

In trimestrul IV 2008, produsul intern brut a scazut cu 6,2% - prima contractie dupa 27 de trimestre - in comparatie cu cresterea economica de 7,6% in primul trimestru al anului trecut.

Recesiunea este definita, din punct de vedere tehnic, prin doua trimestre consecutive de scadere a PIB-ului.

Guvernul Turciei estima, initial, o crestere de 5,5% pentru 2008, dupa mai multi ani pozitivi: 9,9% in 2004, 8,4% in 2005, 6,9% in 2006 si 4,7% in 2007, dar a inchis anul doar cu o majorare a PIB-ului de 1,1%.

Pentru 2009, guvernul de la Ankara estimeaza un rezultat negativ de -3,6%, dar ministrul economiei, Ali Babacan, admite ca cifra ar putea fi mult mai proasta. FMI se asteapta la o contractie economica de 5,1%.

Recesiunea in Turcia a fost insotita de concedieri masive si o crestere a ratei somajului, situata, oficial, la 15,8% din populatia activa. Dar expertii considera ca procentul este mult mai mare, in realitate.