Deficitul bugetului general consolidat a ajuns la 2,1% din Produsul Intern Brut (PIB) dupa primele cinci luni ale acestui an, iar datele preliminare pentru iunie arata ca tinta de deficit convenita cu FMI pentru finalul primului semestru nu va fi depasita, a declarat marti Gheorghe Gherghina, secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice, citat de NewsIn. Conform acordului incheiat cu FMI, deficitul bugetar al Romaniei nu trebuie sa depaseasca 2,73% din PIB la finalul celui de-al doilea trimestru.

"Din datele finale centralizate in ultimele zile, reiese ca deficitul bugetar la sfarsitul lunii mai a fost de 2,1% din PIB, sub estimarile initiale. Asteptam ultimele date ale zilei de azi (marti, ultima zi din iunie n.r.) pentru a vedea cum ne incadram in tinta de deficit bugetar convenita (cu FMI). Urmeaza ca aceste date sa fie facute publice maine (miercuri n.r.)", a declarat pentru NewsIn secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice, Gheorghe Gherghina.

El a precizat ca, in urma analizei datelor preliminare pe luna iunie, nu se asteapta ca tinta de deficit convenita de Romania cu FMI si Comisia Europeana sa fie depasita.

Romania a convenit cu FMI incadrarea in anumite tinte de deficit bugetar in fiecare trimestru, astfel incat la finalul lunii decembrie acesta sa nu depaseasca 24,36 miliarde de lei, adica 4,58% din PIB.

Pentru finalul trimestrului II a fost stabilita o tinta de 14,51 miliarde de lei, adica 2,73% din PIB, iar pentru cel de-al treilea trimestru tinta este de 18,61 miliarde de lei - 3,5% din PIB.

Dupa primele patru luni din acest an, deficitul bugetar a ajuns la 9,36 miliarde lei (1,8% din PIB), potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor.

Produsul Intern Brut estimat al Romaniei va fi de 531,25 miliarde de lei in 2009.